Erzsébet
1 °C
4 °C

Teljes a Fidesz–KDNP-s bojkott: senki nem ment el a parlamentbe

D  YT20180817001
2018.08.17. 10:44 Módosítva: 2018-08-17 11:06:07
199-ből 38 képviselő jelent meg a parlament rendkívüli ülésén, amelyet az ellenzék kezdeményezett. Egyetlen Fidesz–KDNP-s sem volt a teremben.

Rekordgyorsan, fél óra alatt véget ért a parlament rendkívüli ülése, amelyet a Jobbik, az LMP és a DK képviselői kezdeményeztek függetlenekkel kiegészülve. Az ülés két témája a devizahitelesek kilakoltatásának megakadályozása és az ápolási díjak emelése lett volna.

Azért csak volna, mert a témák tárgyalását el sem tudták kezdeni. Ahogy várható volt, a FideszKDNP bojkottálta az ülést, így határozatképtelen volt az Országgyűlés. Márpedig így a napirendet sem tudták elfogadni, csak a napirend előtti hozzászólások hangozhattak el.

Ezzel a lehetőséggel csak az ellenzéki frakciók éltek, a Fideszből és a KDNP-ből senki nem jelent meg,. Sőt, a kormány is távol maradt, így egyetlen államtitkár, még az ilyenkor általában kijelölt Dömötör Csaba vagy Rétvári Bence sem reagált az ellenzéki felszólalásokra. Napirend előtt az ellenzékiek mind sérelmezték ezt a távolmaradást.

A Fidesz–KDNP cinizmusáról, Mészáros Lőrinc vagyonáról

Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselője az üres kormánypárti padsorokból azt a következtetést vonta le, hogy a Fidesz nem kíván foglalkozni ezekkel a problémákkal. Pedig Orbán Viktor 2010-ben még tiltakozott a családok kilakoltatása ellen, mert szerinte nagyobb terhet jelent a közösségnek gondoskodni az utcára került emberekről, mintha nem volna semmilyen intézkedés. Varga-Damm szerint a szocialista kormányoknak is van felelősségük a devizahitelezés elszabadulásáért, de szerinte akkor jegybankelnökként Járai Zsigmond sem tett meg mindent, hogy ismertesse a kockázatokat.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szintén azt sérelmezte, hogy a Fidesz és a KDNP teljesen távol maradt az üléstől, szerinte igazán bejöhettek volna a "a luxusnyaralásuk" helyett. Szabó emlékeztetett, hogy három nappal egy olyan családot lakoltattak ki a IX. kerületben, ahol egy öt hónapos csecsemő és egy terhes kismama is lakott. Szabó szerint tűrhetetlen, hogy a magát kereszténydemokratának hívó kormány hagyja, hogy utcára kerüljenek ezek az emberek. Szerinte ma százezrek retteghetnek az országban a kilakoltatástól. Szabó sérelmezte, hogy az ápolási díjat képtelen emelni a kormány (58 ezerről szerinte legalább 290 ezerre kellene) , miközben két "semmirekellő" miniszterének havi 5 millióra emelte a fizetését (Bártfai-Máger Andrea és Süli János keres ennyit).

Csárdi Antal, az LMP képviselője jelezte, hogy az utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy határozatképes lesz az ülés, és megjelennek a kormánypárti képviselők. Arra nem számított, hogy a kormány részéről sem jelenik meg senki. Az "elegancia és a tisztelet" jele lehetett volna, ha megjelennek, és jelzik a Fidesz–KDNP-sek, hogy fontos nekik a devizahitelesek problémája és az ápolási díj emelése. Csárdi jelezte, hogy személyesen is ott volt egy kilakoltatásnál a választókerületében, és minden FideszKDNP-snek a "bőrén kellene éreznie ezt a tragédiát".

Arató Gergely, a DK képviselője szerint azért kérték a parlament összehívását, hogy a választók értesüljenek mindarról, amit nem tudnak meg a kormánypárti sajtóból, a "hazug propagandából". Arató szerint az ápolási díj havi mértéke most annyi, amennyit "Mészáros Lőrinc 12 másodperc alatt keres meg". A DK-s képviselő szerint a Fidesz nem érti a devizahitelesek problémáját, és a hatalom szóba állni sem hajlandó a civilekkel, az ellenzékkel, "ez a választók elárulása". "És még van képük a családok évéről és a magánélet védelméről beszélni!" – mondta Arató.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője megdöbbentőnek nevezte, hogy a kormány részéről sem jelent meg senki, "cinikus és felháborító" szerinte a távolmaradásuk. Tóth szerint nagy az ellentmondás a kormány politikájában, mert miközben szóban a keresztény kultúrát védi, civileket bélyegez meg matricákkal, rendőrökkel viteti el a hajléktalanokat, és rendőrökkel lakoltat ki embereket az utcára. Tóth sérelmezte, hogy miközben a kormány nem emeli a nyugdíjat és az ápolási díjat, addig "Mészáros nem Stróman Lőrinc" 11 milliós órabért kap. Ez a kormány a keresztény értékek nevében "adósrabszolgaságba sodor" több százezer családot.

A kormány részéről tehát senki nem reagált az ellenzéki felszólalásokra. Balla György fideszes frakcióigazgató levélben kezdeményezte a szavazógéppel való szavazást a napirendről. Ebből láthatjuk, hányan voltak ott a 199 képviselőből. 38-an szavaztak igennel, 161 képviselő nem szavazott. Tehát még a kezdeményező 40 képviselő sem volt ott. A parlament ülése ezzel véget is ért.

Emmi: Öncélú politikai akció

Az Emmi közleményben reagált: "hiteltelen az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülésre vonatkozó kezdeményezése, mivel a baloldalnak egyértelmű a felelőssége a devizahitelezési válság kialakulásában".

Egyértelmű, hogy az ellenzéki pártok öncélú politikai akcióhoz akarják felhasználni a devizakárosultakat

 áll a közleményben. Hangsúlyozták, hogy a kormány számos intézkedést hozott a devizahitelesek megsegítésére, a forintosítással sikerült lezárni a devizahitelek korszakát. "A bankoknak el kellett számolniuk a devizahiteles ügyfelekkel a tisztességtelen árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt. A banki elszámoltatással mintegy 30 százalékkal csökkentek a törlesztőrészletek, így összesen ezermilliárd forintnyi tehertől szabadultak meg a családok"  írták.

A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy minden segítséget megadjanak a rászorulóknak és a hátrányos helyzetűeknek. Elkötelezettek az ápolási díj emelésében, ezért széleskörű párbeszédet indítottak. Több szakmai és érdekképviseleti szervezet véleményét is meghallgatták, így az emelésekről vonatkozó döntés az ősz folyamán megszülethet  írták.

Borítókép: a parlament ülésterme 2018. augusztus 17-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?