Erzsébet
1 °C
4 °C

Kásler Miklós szerint háttérbe szorult a román nyelv oktatása Magyarországon

2018.08.18. 09:59

Kásler Miklós, az Emmi vezetője néhány hete személyesen beszélt Prőhle Gergellyel, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjével, akit hetek óta támad a kormánysajtó, amiért szerintük megnyitott egy Tanácsköztársaságot dicsőítő kiállítást. Prőhlét azért is elővették, mert szerintük túl nagy szerepet kapnak intézményében a balliberálisnak elkönyvelt szerzők. 

A miniszter a találkozóról azt mondta a kormánypárti Magyar Időknek, nem érzékelte, hogy Prőhle dicsőítette volna a Tanácsköztrásaságot. "A jövőjét illetően az ő döntését nem ismerem, az én döntésemet pedig ez árnyalja" - mondta, majd arról is beszélt, hogy a Nemzeti Kulturális Alap élén változások lesznek, mivel lejártak a megbizatások. (A Fidesz holdudvarán belüli kultúrharcról itt írtunk részletesebben.) 

Az interjú legérdekesebb része, amikor megkérdezik tőle, mik azok a területek, ahol több szakemberre lenne szükség, összefüggésben azzal, hogy a kormány genderügyi álláspontja "ismert". 

Például az ógörög vagy a latin elengedhetetlen a történelem feldolgozásához, az ókori és középkori forrásmunkák olvasásához. A XIX. század ­közepéig a hivatalos nyelv a latin volt hazánkban, még sincs elég történészünk, régészünk és folytathatnám, aki érdemben tanulmányozni tudná az 1844 előtti történelmünket, jogalkotásunkat, aki feldolgozná a múltunkra vonatkozó írásokat, a Vatikánban összegyűjteni a forrásanyagot, az isztambuli könyvtárakról vagy az örmény kolostorokról nem beszélve.

- vélekedett a szakmája szerint sebész-onkológus miniszter, aki mellesleg szenvedélyes hobbitörténész, így talán nem véletlenül gondolja, hogy több profi történészre lenne szükség. Bár a kormány szerint nincs értelme állami forintokat költeni a társadalmi nemek kutatására, ebben a cikkben bemutattuk, hogy nagyon is van. 

További meglepő meglátás Káslertől, hogy szerinte keveset foglalkozunk a szomszédaink nyelveivel: "Háttérbe szorult a szlavisztika, a szomszédos nyelvek, a horvát, a román oktatása". (Mikor voltak ezek előtérben?

A miniszter a kórházakat érintő ÁSZ-vizsgálatról is beszélt. Megjegyezte, hogy biztosan nem lesznek kórházbezárások, de ahol szükséges, ott centralizálnak, ahol pedig az kell, ott decentralizálnak majd. 

Kásler szerint a jövőben nagyobb hangsúlyt fog kapni a hazafias nevelés, már egészen fiatal kortól kezdve. "Már az óvodában, majd az iskolában is láthatnak a gyerekek ezért például kisfilmeket, filmsorozatokat Kinizsi Pálról, Toldi Miklósról, Hunyadi Jánosról vagy a magyar szentekről. Ezekkel, a magyar népmesékből, a magyar versekből vagy népdalokból álló sorozatokkal a nemzeti identitásukat szeretnénk erősíteni, miközben olyan példaértékű tulajdonságokat mutatunk be, mint az emberi tisztesség, viselkedésforma, a család és a hazaszeretet, a bátorság, a hősiesség."

Később azt mondta, "több államtitkárság és számos szakember bevonásával komplex óvodai program kialakítását kezdeményeztem és irányítok". A programban az identitáspolitika mellett gyakorlatiasabb témák is szerepelnek: "A programban szerepel a különösen magas cukortartalmú ételek és italok, a magas szénhidrát-, só- és telítetlenzsír-tartalmú ételek fogyasztásának csökkentése, a zöldségek és gyümölcsök, illetve tejtermékek fogyasztásának ösztönzése, a fogmosás, a pihenés, a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés szokásainak alakítása."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?