Visszaszóltak a kormánysajtónak a lecsövesezett kutatók

2018.08.18. 23:29

A Kossuth tér egyik oldalán álló, Alkotmány utca 2. alatti épületet jelenleg a Politikatörténeti Intézet (PTI) használja. A kormány évek óta próbálja elérni, hogy társadalomtudósok és történészek helyére a Kúriát költöztesse. A jogi vegzálás mellett újabban a kormánysajtó is támadást indított az intézmény ellen, több lapban is kommunistázták a kutatóintézetet, a Magyar Időkben csövesnek nevezték őket. Ezekre a cikkekre reagált a PTI egy részletes Facebook-bejegyzésben.

A Politikatörténeti Intézet épülete
A Politikatörténeti Intézet épülete
Fotó: Máthé Zoltán

Ebben leírják, hogy náluk elismert, megbecsült akadémikusok dolgoznak, köztük sok fiatal, akik rengeteg pályázatot nyernek, többféle kutatási témában.

"Munkatársaink rendszeresen jelentetnek meg tudományos közleményeket, monográfiákat és ismeretterjesztő műveket, publikációik nyomon követhetőek a Magyar Tudományos Művek Tárában is. Ezek pozitív szakmai és laikus visszhangjáról könnyen hozzáférhető ismertetések, bírálatok tucatjai tanúskodnak. Aki pedig ezeken túl is hozzá szeretne szólni munkánkhoz, nyugodtan megteheti – de érdemes előbb talán tanulmányoznia azokat" – írta Egry Gábor, főigazgató.

Emellett rengeteg olyan munkásmozgalmi irattal, dokumentummal rendelkezik a könyvtáruk, ami miatt évente száznál több kutató keresi fel őket a legkülönfélébb intézményekből, "az egyetemektől az akadémiai és állami kutatóintézetekig, mint a NEB vagy a Veritas." Ráadásul az ösztöndíjasaik között vannak olyan Fidesz-közeli nevek is, mint Mráz Ágoston Sámuel, Cser-Palkovics András vagy Fricz Tamás.

Magánintézményként természetesnek gondoljuk, hogy elkötelezettek vagyunk olyan értékek iránt, mint az egyenlőség (és ezen belül a minőségi kultúrához való hozzáférés), az igazságosság, a szegényekkel, elnyomottakkal való tevőleges szolidaritás, és mindezek alapján hiszünk benne, hogy felépíthető egy a mainál jobb világ és benne Magyarország. (...) Mindehhez a munkához immár nyolc éve semmilyen közvetlen állami támogatást nem kapunk.

A teljes bejegyzés itt olvasható: