Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Gulyás: A kormánynak sikerült távoltartania magát a szélsőjobboldali retorikától

2018.08.20. 19:34

Míg a holland liberálisok szélsőjobboldali retorika segítségével nyertek választást, a magyar kormánynak sikerült ettől távoltartania magát – mondta hétfőn Gulyás Gergely egy újságíróknak tartott kolozsvári háttérbeszélgetésen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a magyar kormánynak sikerült távoltartania magát a szélsőjobboldali retorikától az eddigi migrációellenes kampányai során. Az Azonnali.hu kérdésére, hogy a migránsokat stoptáblával ábrázoló plakát polgári volt-e, azt mondta: az „egy polgári pártnak volt a plakátja” és

attól, hogy ez mindenkinek nem nyerte el a tetszését, még lehetett egy jó plakát.

Gulyás szerint ha valaki látott már politikai kampányt, tudja, hogy a plakátok leegyszerűsítőek. Arra a kérdésre, hogy neki személy szerint tetszett-e a plakát, azt mondta,  „jól fejezte ki a politikai szándékainkat".

A miniszter azt mondta, a szélsőséges és nem szélsőséges retorika közt  az emberi méltóság tiszteletben tartása a különbség. Azzal kapcsolatban, hogy  a strasbourgi bíróság szerint volt arra példa, hogy a menekülteknek nem adtak enni a magyar tranzitzónákban, azt mondta, amikor ő járt ilyen helyen, akkor azt látta, hogynapi háromszor adnak ételt a vallási szokások figyelembe vételével. Gulyás azt "helytelennek" nevezte, ha valaki mégsem kapta meg a neki járó élelmezést.

Gulyás Gergely a sajtóbeszélgetés előtt előadást is tartott a IX. Kolozsvári Magyar Napokon. Ezen többek között elhangzott, hogy:

  • jelenleg több szomszédos országban is politikai válság van, de a magyar kormány abban érdekelt, hogy ezek az országok is stabilak legyenek, mert „a sokat emlegetett magyarkártyát az szokta kijátszani, aki nem elég erős”.
  • El kell felejteni azt a „buta liberális maszlagot”, hogy az állam semleges, az nem semlegesség, ha valaki értéktelenséget hirdet, mert valójában ő is normarendszer alapján cselekszik.
  • Aki a politikában önmagát kereszténynek tartja, ne beszéljen erről túl sokat, mert ha valóban keresztény, az a magatartásából kiderül.
  • A migráció kapcsán a pápa nem mondhat mást, mint hogy mindenkinek segíteni kell, aki szükséget szenved. A kormány szerint viszont olyan segítséget nem szabad nyújtani, ami újabb milliókat hoz Európába, „az butaság”, mert „van az a létszám, ami után lehetetlen integrálni”.