Egy afgán nő a nyolcadik menedékkérő, akinek nem adnak enni a magyar hatóságok

2018.08.21. 18:58

Immáron a nyolcadik menedékkérő embert akarja a magyar hatóság kiéheztetni a tranzitzónában. A nyolcadik fogva tartott embertől tagadják meg az ételt. A fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át. Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes. A Helsinki Bizottság nem hagyja ezt annyiban. Haladéktalanul a strasbourgi bírósághoz fordulunk. 

Ezt írta a Facebookon a Magyar Helsinki Bizottság a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak arról az új, menekültekkel szembeni bánásmódjáról, amelyről az Index számolt be először. Mint írtuk, júliusban változott a menekültügyi szabályozás, amely alapján minden, Szerbiából érkező ember menedékkérelmét elutasíthatják. A fellebbezésnek nincs halasztó hatálya, azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás, aminek kitoloncolás a vége. Az érintett menedékkérőket addig is arra biztatják, hogy menjenek vissza Szerbiába,  "rábeszélés" eszköze pedig, hogy aki nagykorú, nem kap enni.

A Helsinki Bizottság azt írja: a korábbi hét, éheztetett menedékkérő miatt már felszólította a strasbourgi bíróság a magyar államot, hogy adjanak nekik enni, és alighanem ugyanez lesz a mostani ítélet is, ennek ellenére a magyar állam nem változtat a gyakorlatán, így minden alkalommal újra a bírósághoz kell fordulniuk.

Korábban beszámoltunk arról is: a röszkei tranzitzónában Iványi Gábornak, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjének sem engedték meg, hogy ételt adjon azoknak a menedékkérőkek, akik nem kapnak enni.