Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Egy afgán nő a nyolcadik menedékkérő, akinek nem adnak enni a magyar hatóságok

2018.08.21. 18:58

Immáron a nyolcadik menedékkérő embert akarja a magyar hatóság kiéheztetni a tranzitzónában. A nyolcadik fogva tartott embertől tagadják meg az ételt. A fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át. Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes. A Helsinki Bizottság nem hagyja ezt annyiban. Haladéktalanul a strasbourgi bírósághoz fordulunk. 

Ezt írta a Facebookon a Magyar Helsinki Bizottság a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak arról az új, menekültekkel szembeni bánásmódjáról, amelyről az Index számolt be először. Mint írtuk, júliusban változott a menekültügyi szabályozás, amely alapján minden, Szerbiából érkező ember menedékkérelmét elutasíthatják. A fellebbezésnek nincs halasztó hatálya, azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás, aminek kitoloncolás a vége. Az érintett menedékkérőket addig is arra biztatják, hogy menjenek vissza Szerbiába,  "rábeszélés" eszköze pedig, hogy aki nagykorú, nem kap enni.

A Helsinki Bizottság azt írja: a korábbi hét, éheztetett menedékkérő miatt már felszólította a strasbourgi bíróság a magyar államot, hogy adjanak nekik enni, és alighanem ugyanez lesz a mostani ítélet is, ennek ellenére a magyar állam nem változtat a gyakorlatán, így minden alkalommal újra a bírósághoz kell fordulniuk.

Korábban beszámoltunk arról is: a röszkei tranzitzónában Iványi Gábornak, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjének sem engedték meg, hogy ételt adjon azoknak a menedékkérőkek, akik nem kapnak enni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?