Ödön
1 °C
11 °C

Szél Bernadett: Szedjétek rendbe a dolgokat

2018.08.21. 18:13
Az LMP-s politikus hosszú búcsúlevelét a hvg.hu ismerteti.

Három és fél oldalas, a jelenlegi pártstruktúrát és a párt gyakorlati döntéshozó fórumait is bíráló levélben mondott búcsút az LMP tagjainak – egyben tisztségeinek – Szél Bernadett, az LMP eddigi társelnöke. A hvg.hu birtokába jutott levélben a frakció vezetéséről is leköszönő politikus szervezeti megújulást ajánl az LMP-nek, ő maga azonban – mint írta – egyelőre a háttérben marad. A történtek felelőseit ugyanakkor pontosan körülírta.

A hvg.hu birtokába került, sorköz nélkül is majdnem három és fél oldalas írásban lemondása  közvetlen okaként az LMP etikai bizottságának nyári döntéssorozatát nevezte meg a politikus. (Az etikai bizottság egymás után hozott, nem egyszer abszurd döntéseivel a párt ellenzéki összefogásra hajló vezetőit, képviselőjelöltjeit büntette: Szélt például három évre eltiltották attól, hogy bármilyen pártbeli tisztségért induljon, de társelnöki posztját közben megtarthatta. A párt egykori XVIII. kerületi jelöltjét, Kassai Dánielt kizárták a pártból, mert visszalépett az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára (aki így egyébként nyert), de különböző módon megbüntették a többi visszalépett jelöltet is. A koordinációpárti korábbi társelnököt, Hadházy Ákost pedig ugyan nem zárták ki a pártból, csak eltiltották tisztségeiről, ő viszont a döntések szellemisége miatt magától lépett ki, végül az abszurd tiltásokat osztogató etikai bizottság elnöke, Moldován László sem úszta meg büntetés nélkül, amiért szivárogtatott Hadházy és a párt korábbi országos titkára, Sallai R. Benedek áprilisi, tettlegességig fajuló összecsapásáról.):

Egy politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival és végképp nem méltó ez a viselkedés a zöldekhez

– érvel a levelében indulatosan Szél Bernadett, egyértelművé téve, hogy „súlyosan igazságtalannak, méltatlannak, politikailag pedig vállalhatatlannak” tartja az eljárást.

Levelét már-már drámai sorokkal így fejezi be Szél Bernadett:

Szedjétek rendbe a dolgokat a pártban, mert amikor eljön a pillanat, ami el fog jönni, nagyon nem mindegy, kik veszik át a munkát. Minimum Magyarország sorsa fog ezen múlni.

Mint arról beszámoltunk, társelnöki és a frakcióvezetői posztról is lemondott az LMP-ben Szél Bernadett. A politikus a párt etikai bizottságának döntései miatt távozik, mert nem akar olyan "rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?