Alfréd
4 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Szél Bernadett: Szedjétek rendbe a dolgokat

2018.08.21. 18:13
Az LMP-s politikus hosszú búcsúlevelét a hvg.hu ismerteti.

Három és fél oldalas, a jelenlegi pártstruktúrát és a párt gyakorlati döntéshozó fórumait is bíráló levélben mondott búcsút az LMP tagjainak – egyben tisztségeinek – Szél Bernadett, az LMP eddigi társelnöke. A hvg.hu birtokába jutott levélben a frakció vezetéséről is leköszönő politikus szervezeti megújulást ajánl az LMP-nek, ő maga azonban – mint írta – egyelőre a háttérben marad. A történtek felelőseit ugyanakkor pontosan körülírta.

A hvg.hu birtokába került, sorköz nélkül is majdnem három és fél oldalas írásban lemondása  közvetlen okaként az LMP etikai bizottságának nyári döntéssorozatát nevezte meg a politikus. (Az etikai bizottság egymás után hozott, nem egyszer abszurd döntéseivel a párt ellenzéki összefogásra hajló vezetőit, képviselőjelöltjeit büntette: Szélt például három évre eltiltották attól, hogy bármilyen pártbeli tisztségért induljon, de társelnöki posztját közben megtarthatta. A párt egykori XVIII. kerületi jelöltjét, Kassai Dánielt kizárták a pártból, mert visszalépett az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára (aki így egyébként nyert), de különböző módon megbüntették a többi visszalépett jelöltet is. A koordinációpárti korábbi társelnököt, Hadházy Ákost pedig ugyan nem zárták ki a pártból, csak eltiltották tisztségeiről, ő viszont a döntések szellemisége miatt magától lépett ki, végül az abszurd tiltásokat osztogató etikai bizottság elnöke, Moldován László sem úszta meg büntetés nélkül, amiért szivárogtatott Hadházy és a párt korábbi országos titkára, Sallai R. Benedek áprilisi, tettlegességig fajuló összecsapásáról.):

Egy politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival és végképp nem méltó ez a viselkedés a zöldekhez

– érvel a levelében indulatosan Szél Bernadett, egyértelművé téve, hogy „súlyosan igazságtalannak, méltatlannak, politikailag pedig vállalhatatlannak” tartja az eljárást.

Levelét már-már drámai sorokkal így fejezi be Szél Bernadett:

Szedjétek rendbe a dolgokat a pártban, mert amikor eljön a pillanat, ami el fog jönni, nagyon nem mindegy, kik veszik át a munkát. Minimum Magyarország sorsa fog ezen múlni.

Mint arról beszámoltunk, társelnöki és a frakcióvezetői posztról is lemondott az LMP-ben Szél Bernadett. A politikus a párt etikai bizottságának döntései miatt távozik, mert nem akar olyan "rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák.