Erzsébet
1 °C
4 °C

Iványi Gábor: A bibliai példát követem egy célt tévesztett hatalom ideiglenes kormányfője helyett

2018.08.21. 11:14
Megkérdeztük a lelkipásztort, mit tervez a folytatásban, miután augusztus 20-án a hatóságok nem engedték, hogy ételt vigyen az éheztetett menekülteknek.

Iványi Gábor azt szeretné, ha a jövőben nemcsak ők – a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség – próbálnának meg ételt vinni a szerb határnál felállított tranzitzónában éheztetett körülbelül ötven menekültnek, hanem más szervezetek is. Ha nem is naponta, jó lenne, ha hetente más-más csoport bejelentkezne a munkaügyi hivatalhoz, és ha indoklás nélkül elutasítják, akkor megkísérelne bejutni. 

Fontos lenne, ha az ellenzéki képviselők is elmennének, legalább hetente egy ember- mondta az Indexnek a lelkipásztor, majd hozzátette: 

Kormánypártiak is mehetnek, nem szeretném őket diszkriminálni. El kell indulni az Isten által adott lelkiismeretre hallgatva, aztán lesz, ami lesz. Vállalniuk kell a következményeket. Egy focista, ha nem vállalná, hogy meccs közben sípcsonton rúghatják, nem menne fel a pályára. 

Iványi szerint nagyon fontos, hogy lássák az emberek, mi történik a déli határnál, ezért a média felelőssége is, hogy megmutassa az akciókat. „Fontos, hogy a hatalom lássa: nem adjuk fel.”

A lelkipásztor nem csak másoktól várja, hogy menjenek ételt osztani a határhoz, ők maguk is próbálkozni fognak még. Mint mondta, a jogait nemcsak akkor gyakorolhatja az ember, ha megengedik neki, erre találták ki a polgári engedetlenség fogalmát. 

A vallásom szabad gyakorlását sérti, ami történt. A vallásom szabad gyakorlásának része, hogy a bibliai példát kövessem egy célt tévesztett hatalom ideiglenes kormányfője helyett

– mondta Iványi, aki gondolkodik azon, hogy a szabad vallásgyakorlás megsértésének jogcímén panaszt tegyen, de még csak pár órája értek vissza a határtól, így egyelőre latolgatják a lehetőségeket.

Iványi Gábor augusztus 20-án próbált halat és kenyeret vinni a tranzitzónában éhező menekülteknek, de a hatóságok nem engedték, hogy a közelükbe jusson. Az esetről videó is készült. Az ügy előzményét néhány nappal korábban írtuk meg. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BHM) a menekültügyi jogszabályváltozás nyomán nemrég új, barbár bánásmódot vezetett be az első fokon elutasított nagykorú menedékkérők egy csoportjával szemben: nem adnak nekik enni. Az ügy miatt a Magyar Helsinki Bizottság pár napja a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mely a kérésnek helyt adva azonnal kötelezte Magyarországot, hogy gondoskodjon a menedékkérőkről. Csakhogy a BMH továbbra sem az emberséges arcát mutatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?