Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Három helyen is rekordalacsony volt a Duna Magyarországon

2018.08.22. 11:13

A vízügyi szakemberek reménykedve néznek a következő napok várható esőzéseire, van is miért aggódniuk, ugyanis a Duna szélsőségesen alacsony vízállása a folyó oxigénszintjére is káros hatással van. 

Budapestnél szerda reggel 61 cm-es vízállást mértek, ami 10 cm-rel múlja felül a 2003-as, 51 cm-es értékét. Az elmúlt 24 órában 2 cm-es apadás volt tapasztalható, írja közleményében az Országos Műszaki Irányító Törzs. Budapesten nem, de a Dunán három helyen is megdőlt a valaha mért legkisebb vízállás az elmúlt 24 órában:

  • Dunaföldvár:   2018.08.22. -173 cm (LKV eddig: 2011.12.02. -172 cm)
  • Dunaújváros:  2018. 08.22  -58 cm   (LKV eddig:  2016.01.03.  -55 cm)
  • Ercsi:              2018.08.22   -67 cm   (LKV  eddig: 1970.01.01.  -36 cm)

A tartósan alacsony Dunai vízállások továbbra is ellehetetlenítik az Ráckevei-Soroksári Duna- ág vízpótlását gravitációs úton, ezért a múlt héten megkezdődött az ideiglenes szivattyúk telepítése, amelyek azóta folyamatosan, éjjel-nappal pótolják a vizet. A Duna folyam és a Ráckevei-Soroksári Duna-ág között kialakult szélsőséges vízszint már a múlt hét óta meghaladja a beépített szivattyúk működési határát, így azok már képesek átemelni a vizet. 

Összesen 10 mobil szivattyút építettek ki.

Az előrejelzések szerint a következő hat napos időszak vége felé a Duna vízgyűjtőin számottevő mennyiségű csapadék várható, a vízszintemelkedés szombaton érheti el Budapestet.

Az alacsony vízállás, a lelassult áramlás és magas vízhőmérséklet együttesen kedvezőtlen a víz minősége szempontjából, oxigénhiányos állapot alakul ki, ezért egy "kiterjedt, speciális rendszert üzemeltetünk, amely hét helyen vizsgálja a kritikus vízminőségi paramétereket", írja az OMIT. Összesen 5 helyen, Dunaharasztiban, Tass Rózsa-szigetnél, Molnár-szigetnél (itt 2 db üzemel) és a Szigethalmi hídnál levegőztető rendszereket telepítettek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?