Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Két hét után megint adnak enni a tranzitzónában lévőknek

2018.08.23. 17:08

A Helsinki Bizottság sajtóközleménye szerint a menekültügyi hivatal „megtalálta a jogi kiskaput”, hogy a tranzitzónákban fogva tartott menedékkérők mindegyike kaphasson ételt. A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli a pozitív változást, és azt írja, ez az eset is jól mutatja, mekkora szükség van a hatalom civil kontrolljára.

Az éheztetésről itt írtunk. Az éhezőknek Iványi Gábor lelkész ételt akart vinni hétfőn, de nem engedték.

A Helsinki Bizottság az ügy hátteréről azt írta, a július 1-étől hatályba lépett új szabályok nyomán a bevándorlási hivatal azoknak a menedékkérőknek nem adott enni, akiknek a kérelmét elfogadhatatlanság miatt elutasították, de ők ez ellen bírósághoz fordultak. Számukra kötelező tartózkodási helyként a röszkei vagy a tompai tranzitzónát jelölték ki. Márpedig nekik az idegenrendészeti szabályok alapján – a kismamákat és gyerekeket kivéve – nem jár étkezés.

Augusztus 8. óta egymás után hozták az elutasító döntéseket, és ennek következtében augusztus 21-ig nyolc embertől tagadták meg az élelmet, írják a civilek, hozzátéve: a hatóságok azt is megakadályozták, hogy az éhezők egyházi és civil szervezetek ételadományaihoz juthassanak, illetve étkezési időben a gyerekeket elválasztották a szüleiktől, nehogy a családtagok meg tudják osztani az ételt. A Helsinki Bizottság a nyolc ügyfelet képviselve a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, a bíróság eddig mind a nyolc embernél elrendelte, hogy haladéktalanul kapjanak ételt.

A Helsinki szerint ez egy jogi kiskapu segítségével mostantól így is lesz, de szerintük ez még nem megnyugtató megoldás, a kormány tudatosan idézte elő azt a helyzetet, hogy a szabályos utat választó menedékkérők éheztek a tranzitzónákban, így kénytelenek legyenek visszamenni Szerbiába. A civilszervezet szerint a megoldás az lenne, ha a jogszabályokat úgy módosítanák, hogy minden fogva tartott kérelmező kapjon ételt. "Az étel megtagadása kimeríti az embertelen, megalázó bánásmód fogalmát, az egyik legsúlyosabb emberi jogsértés", zárul a Helsinki közleménye.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?