Jolán
2 °C
4 °C

Már ketten is meghalhattak nálunk a nyugat-nílusi lázban

2018.08.23. 06:52 Módosítva: 2018-08-23 06:56:18

Idén augusztus közepéig 39 magyar betegedett meg nyugat-nílusi lázban, és a Hvg.hu információi szerint már legalább két haláleset is történt a kórral összefüggésben.

A portál azt írja: a Hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum főigazgatója egy Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy idén eddig 6 fő nyugat-nílusi lázzal fertőzött egyént jelentettek a megyei egészségügyi ellátók, és egy fertőzés halálos kimenetelű volt.

magyar haláleset nem szerepel sem az ÁNTSZ legutóbbi, augusztus 16-án kiadott heti jelentésében, sem az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tájékoztatójában.

A Hvg.hu értesülése szerint ezen kívül is történt a közelmúltban haláleset a nyugat-nílusi láz miatt egy magyarországi kórházban. A portál rákérdezett erre az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, az ÁNTSZ-nél és az Állami Egészségügyi Ellátóközpontnál is, de egyelőre nem kaptak választ.

A nyugat-nílusi láz az esetek túlnyomó részében ártalmatlan, súlyosabb esetben viszont agyvelőgyulladással is járó, és akár halállal is végződő lázas betegség. Európai szinten a legtöbb beteg Olaszországban van, de a múlt héten éppen nálunk nőtt legnagyobb arányban a betegek száma, 16 új megbetegedést regisztráltak, mondta a Hvg.hu-nak az európai adatok alapján Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa.

A legtöbb beteg Heves megyében van, ott 10 emberről tudnak. A második Békés megye 5 beteggel, a többinél 1-3 eset fordult elő. Pest megyében 3, Budapesten két betegről tudnak.  

Tavaly négyen haltak meg Magyarországon a fertőzés következményeként.  A nyugat-nílusi láz a közép-európai régióban és a Balkánon teljesen megszokott megbetegedés, jellemzően júliustól októberig fordul elő. A szúnyogcsípéssel terjedő vírus az esetek töredékében okoz csak tünetekkel járó megbetegedést, a betegek 10-20 százalékánál fordulhatnak elő enyhe, megfázásos tünetek vagy kiütés. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?