Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Nyolc embertől vonta vissza az állampolgárságot Áder János

2018.08.24. 08:49

Július 31-ig összesen nyolc esetben döntött úgy Áder János köztársasági elnök, hogy visszavonja a megadott magyar állampolgárságot, azt ugyanakkor nem tudni, hogy ennek pontosan mi az oka, mert a határozatok egyikén sem szerepel indoklás – írja a HVG a Magyar Közlöny legfrissebb számára hivatkozva.

DMOHA20180820013
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A határozatokból kiderül, hogy Áder a Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Gulyás Gergely előterjesztésére vonta vissza az állampolgárságot az Alaptörvény 9. cikk (4)  bekezdés i)  pontja, valamint a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény 9. §-a alapján, ezen felül azonban csak az érintettek neve, születési helye és ideje olvasható ki belőlük.

A magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

– szól a vonatkozó törvény, ami azért ad némi támpontot a visszavonás okaihoz. Emellett az is biztos, hogy a többnyire a volt Szovjetunió és Jugoszlávia területéről érkezett érintettek nemrég juthattak állampolgársághoz, tíz év után ugyanis már nem lehetne megfosztani őket tőle.

Ukrajnában egyébként például nagyon pörög a magyar állampolgársággal való üzletelés, mert túl egyszerű a honosítás folyamata, erről korábban ebben a cikkünkben írtunk.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nyolc embertől vonta vissza az állampolgárságot Áder János

Az nem derült ki, hogy pontosan miért.

216 · Aug 24, 2018 08:49am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?