Ödön
1 °C
11 °C

Durvul a kampány a Jobbik egykori fellegvárában

2018.08.24. 09:02

Már most zajlik a kampány Tiszavasváriban, ahol szeptember közepén időközi polgármester-választást tartanak, miután az eddigi jobbikos polgármester, Fülöp Erik parlamenti képviselőként folytatja tovább. 

A várost, amit a Jobbik "fellegvárának" is szoktak nevezni, nyolc éven át vezette Fülöp, a Jobbik most mégis egy független jelölt, Badics Ildikó mögé állt be. Badics jelenleg a város jegyzője is, és ebbéli minőségében ő a felelős kiadója az önkormányzat lapjának is. Ebben az újságban két héttel ezelőtt két olyan cikk jelent volna meg, amely nem túl kedvező színben tünteti fel a fideszeseket, köztük a kormánypárt polgármester-jelöltjét, Szőke Zoltánt. Történt ugyanis, hogy egy egészségügyi fejlesztést a fideszesek nem szavaztak meg, ezután pedig a lap egy olyan cikket közölt, amelyben közzétette, hogy a fejlesztést ki ellenezte és ki tartózkodott. Azaz csak közzétette volna, de a lap nem jelent meg időre. Egyrészt azért nem, mert a tördelő szabadságra ment, majd ugyanígy tett a nyomdász is. Végül a jegyző utasítására a tördelő elvégezte a munkát, de a lapot akkor sem lehetett kinyomni nyomdász nélkül, így nem lett kinyomtatva múlt hét hétfőre, amikor is már meg kellett volna jelennie.  

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Durvul a kampány a Jobbik egykori fellegvárában

Nem tetszett a helyi önkormányzati lap eljárása a fideszes jelöltnek. Feljelentés lett a vége.

137 · Aug 24, 2018 09:02am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az, hogy a lap nem jelenhetett meg időben, sokak szerint a fideszesek szabotázsakciójának az eredménye volt. Tény, hogy múlt hét csütörtökön a fideszes polgármesterjelölt, Szőke Zoltán, valamint egy függetlenként induló jelölt, Munkácsy Mihály elment a jegyzőhöz, akitől követelték, hogy vetessen ki két cikket a lapból. Az egyik cikk arról szólt, hogy mely képviselők szavaztak nemmel (vagy tartózkodtak) az egészségügyi fejlesztésre. A másik cikk negatív főszereplője egy helyi kft. vezetője, aki a cikk szerint fertőzésveszélyes helyzetet teremtett azzal, hogy egy egészségügyi hulladékot nem távolított el az általa vezetett cég környékéről. A cégvezetőről tudni kell, hogy a fideszes jelölt "emberének" tartja a helyi ellenzék, nyilván ezért is kerülhetett az önkormányzati lap fókuszába.  

A jegyző fenyegetésként élte meg Szőkéék akcióját, akik le akarták tiltatni a cikket, ezért később rendőrségi feljelentést is tett. De feljelentést tett a felelős szerkesztő is, amiért szerinte a lap egyik előállítója még a nyomdába kerülés előtt elküldte a cikket Szőkééknek.  

A Fidesz jelöltje, Szőke Zoltán az Index megkeresésére azt mondta: a helyi lapban megjelenő cikkeket nem látta, de a tartalmukról tudomása van. Mint mondta, Munkácsival együtt valóban elment a jegyzőhöz, hogy kifogásolják, amiért az önkormányzati lapban olyan cikkek jelennek meg, amelyben a másik fél, tehát az ő álláspontjuk nincs ismertetve. "Ha nem is kérdezték meg, hogy ki miért szavazott nemmel vagy miért tartózkodott, akkor legalább beidézhették volna a képviselőtestületi ülésen elhangzottakat, de ezt sem tette meg az újság" - mondta az Indexnek Szőke. 

A fideszes jelölt azt is kifogásolja, hogy noha Fülöp Eriknek vannak helyettesei, méghozzá az alpolgármesterek, ehelyett az önkormányzat tevékenységeivel kapcsolatban nem a helyettesek, hanem a jegyző szerepel a nyilvánosságban. Ezért Szőke szerint az önkormányzati lap nem a helyiek tájékoztatását, hanem kampánycélokat szolgál, a fideszes jelölt szerint a "lakosságot akarják befolyásolni". Szőke azt is mondta, hogy a lap felelős szerkesztőjévé Badics egy olyan embert jelölt ki, aki be se mutatkozott a képviselőtestület előtt, de tudják róla, hogy jobbikos, Zagyva Gyula köréhez tartozik. 

Megkerestük Horváth Ádám felelős szerkesztőt is. Ő tagadta, hogy a lap elfogult lenne.   "Olyannyira nem elfogult a lap, hogy egyrészt az egészségügyi témában megjelent az alpolgármester, Munkácsi véleménye, másrészt volt egy másik fontos téma, egy iskolai probléma, ebben a hónapban az iskola fideszes igazgatója teljes reakcióját lehoztam a sportrovat rovására Ezen kívül volt még egy polgármester jelölt, aki a helyi szociális otthon vezetője, ő is írt egy cikket, amit teljes terjedelemben lehoztunk" - példálózott. Megerősítette ugyanakkor, hogy feljelentést tett, amiért a két ominózus cikket a megjelenés előtt egy munkatárs eljuttatta Munkácsyhoz és Szőkéhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?