Erzsébet
1 °C
4 °C

Ötmillióért vinné Debrecen a repülőtér felét

DEBRE20120618020
2018.08.24. 18:10

A BMW beruházására készülő Debrecen önkormányzata többségi tulajdont szerezne a város repülőterében. A cégben egyelőre 25,02 százaléka van, de a polgármester, Papp László javaslata alapján további 49,96-ot venne az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft.-ben – írta a Dehir.hu.

A cégben jelenleg a Herdon István érdekeltségében lévő Xanga Holdinghoz tartozó Airport Debreceni Holding Vagyonkezelő Kft.-e csaknem 75 százalék.

Papp javaslata alapján legfeljebb mindössze ötmillió forintot fizetne Debrecen a repülőtér feléért.

A polgármester ezt adta meg felső határnak, bár nyilatkozata alapján azt sem zárja ki, hogy a könyvvizsgáló által megállapítandó érték kevesebb is lehet.

Eszerint az egész Kft. legfeljebb tízmillió forintot ér, ami annak ismeretében meglepő, hogy a Céginfó szerint az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft. tavalyi bevétele 989 millió forint volt, befektetett eszközeinek értéke több mint félmilliárd, és ehhez közeli összeget tesznek ki a forgóeszközök is. Igaz, a cég tavalyi adózás előtti eredménye mínusz 211 millió forintot mutat.

„A többségi érdekeltség biztosítaná, hogy az önkormányzat megfelelő ráhatással legyen a repülőtér működésére, a támogatás felhasználására és a mindennapi üzemszerű működésre” – idézte Pappot a Dehir.hu, amely szerint az ügyletre hajlik a Xanga Holding is.

A vásárlási szándékról a debreceni képviselő-testület a jövő héten szavaz. A polgármester reményei szerint a repülőtér forgalma 2020-ra eléri az egymillió főt, ehhez azonban nagy átalakítások szükségesek.

Jelenleg Debrecenből a Lufthansa repül Münchenbe és a Wizz Air visz utasokat Londonba, Tel-Avivba, Párizsba, Milánóba, Moszkvába és Eindhovenbe.

(Borítókép: Kíváncsiskodók leselkednek a Debreceni Nemzetközi Repülőtér kerítésénél. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?