Ötmillióért vinné Debrecen a repülőtér felét

DEBRE20120618020
2018.08.24. 18:10

A BMW beruházására készülő Debrecen önkormányzata többségi tulajdont szerezne a város repülőterében. A cégben egyelőre 25,02 százaléka van, de a polgármester, Papp László javaslata alapján további 49,96-ot venne az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft.-ben – írta a Dehir.hu.

A cégben jelenleg a Herdon István érdekeltségében lévő Xanga Holdinghoz tartozó Airport Debreceni Holding Vagyonkezelő Kft.-e csaknem 75 százalék.

Papp javaslata alapján legfeljebb mindössze ötmillió forintot fizetne Debrecen a repülőtér feléért.

A polgármester ezt adta meg felső határnak, bár nyilatkozata alapján azt sem zárja ki, hogy a könyvvizsgáló által megállapítandó érték kevesebb is lehet.

Eszerint az egész Kft. legfeljebb tízmillió forintot ér, ami annak ismeretében meglepő, hogy a Céginfó szerint az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft. tavalyi bevétele 989 millió forint volt, befektetett eszközeinek értéke több mint félmilliárd, és ehhez közeli összeget tesznek ki a forgóeszközök is. Igaz, a cég tavalyi adózás előtti eredménye mínusz 211 millió forintot mutat.

„A többségi érdekeltség biztosítaná, hogy az önkormányzat megfelelő ráhatással legyen a repülőtér működésére, a támogatás felhasználására és a mindennapi üzemszerű működésre” – idézte Pappot a Dehir.hu, amely szerint az ügyletre hajlik a Xanga Holding is.

A vásárlási szándékról a debreceni képviselő-testület a jövő héten szavaz. A polgármester reményei szerint a repülőtér forgalma 2020-ra eléri az egymillió főt, ehhez azonban nagy átalakítások szükségesek.

Jelenleg Debrecenből a Lufthansa repül Münchenbe és a Wizz Air visz utasokat Londonba, Tel-Avivba, Párizsba, Milánóba, Moszkvába és Eindhovenbe.

(Borítókép: Kíváncsiskodók leselkednek a Debreceni Nemzetközi Repülőtér kerítésénél. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)