Fűzek nélkül akarják megépíteni a fűzfői lakóparkot

2018.08.25. 00:17

A 24.hu szerint összefogás alakul a Balaton partján, mert a balatonfűzfői önkormányzat kibérelt egy területet az államtól, hogy utána egy cégnek továbbadja, ez a cég pedig kivágja a fákat azért, hogy a lakóparkjának lakásai panorámásak legyenek. Júniusban már írtak arról a botrányos beruházásról, amiben az önkormányzat 11 058 négyzetméter területet adott el 45 millió forintért (négyzetmétereként 4070 forintért), és egy brutális fairtással kezdődött, hogy legyen hely hét különálló épületnek és a 85 lakásnak.

Ám ezzel sajnos még nincs vége a pusztításnak, mivel a Fűzliget lakópark úgy hirdeti magát, hogy mindegyik lakása balatoni panorámás, tóra néző lesz, de még a látványterveken is fák akadályozzák ezt.

Az önkormányzat augusztus 21-ei ülésére szóló meghívó és előterjesztés alapján a megoldást jelentő elképzelés meg is született: a fás területet az önkormányzat megszerzi az államtól, és bérbe adja a Wallis-csoporthoz tartozó Milton Property Kft.-nek, erről a képviselő-testület augusztus 28-án dönt - tudta meg a 24.

A Milton Property ügyvezetője, Ecseri György augusztus 15-ei levelében, amit a fűzfői polgármesternek, Marton Bélának azt írta, hogy a Fűzliget szomszédságában lévő, állami tulajdonban lévő területtel kapcsolatban megkeresték a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, akik a következő javaslatot tették: az önkormányzat a telkeket kedvező feltételekkel bérelhetné ki az államtól, a Milton pedig ehhez kapcsolódóan vállalja, hogy a területet azonos feltételekkel albérletbe veszi az önkormányzattól. 

A Milton költségvetést készített a közpark átépítésére, aminek jelentős része fakivágásokra megy el. Nagyjából hatmillió forintot költenek tereprendezésre, a 70 fa kivágására 2 millió 222 ezer forintot fizetnek majd ki, de faápolási munkákat is végeznek. Tervben szerepel a „Fák ültetése csemetékkel”: 213 kis fát ültetnek majd el valahová. Az biztos, hogy nem az eddigiek helyére, ott ugyanis tisztás, „távlati játszóhely”, cserjék és „természetközeli élőhelyek” lesznek. A természetes élőhelyek helyett.

A 24.hu szerint a tervezett lakópark területén a földmunkák elvégzése során II. világháborús lőszereket találtak, a honvédség részéről felmerült, hogy magas a kockázata van annak, hogy lőszermaradványokkal erősen szennyezett a talaj, ezért javasolták egy komplett, a teljes területre vonatkozó mágneses szkennelés elvégzését, ami kimutatja a talajban található fémhulladékokat. A vevő szerint a telek adás-vételi szerződésében az önkormányzat nyilatkozta, hogy a telek nem rendelkezik rejtett hibákkal, de szerintük ez rejtett hibának tekinthető, ezért kérték az önkormányzatot, hogy a mágneses szkennelés költségét, 480 000 forint+áfát vállalja át.

Az Öböl TV riportjából kivágott coub jellemzi legjobban ezt a történetet: