Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Fűzek nélkül akarják megépíteni a fűzfői lakóparkot

2018.08.25. 00:17

A 24.hu szerint összefogás alakul a Balaton partján, mert a balatonfűzfői önkormányzat kibérelt egy területet az államtól, hogy utána egy cégnek továbbadja, ez a cég pedig kivágja a fákat azért, hogy a lakóparkjának lakásai panorámásak legyenek. Júniusban már írtak arról a botrányos beruházásról, amiben az önkormányzat 11 058 négyzetméter területet adott el 45 millió forintért (négyzetmétereként 4070 forintért), és egy brutális fairtással kezdődött, hogy legyen hely hét különálló épületnek és a 85 lakásnak.

Ám ezzel sajnos még nincs vége a pusztításnak, mivel a Fűzliget lakópark úgy hirdeti magát, hogy mindegyik lakása balatoni panorámás, tóra néző lesz, de még a látványterveken is fák akadályozzák ezt.

Az önkormányzat augusztus 21-ei ülésére szóló meghívó és előterjesztés alapján a megoldást jelentő elképzelés meg is született: a fás területet az önkormányzat megszerzi az államtól, és bérbe adja a Wallis-csoporthoz tartozó Milton Property Kft.-nek, erről a képviselő-testület augusztus 28-án dönt - tudta meg a 24.

A Milton Property ügyvezetője, Ecseri György augusztus 15-ei levelében, amit a fűzfői polgármesternek, Marton Bélának azt írta, hogy a Fűzliget szomszédságában lévő, állami tulajdonban lévő területtel kapcsolatban megkeresték a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, akik a következő javaslatot tették: az önkormányzat a telkeket kedvező feltételekkel bérelhetné ki az államtól, a Milton pedig ehhez kapcsolódóan vállalja, hogy a területet azonos feltételekkel albérletbe veszi az önkormányzattól. 

A Milton költségvetést készített a közpark átépítésére, aminek jelentős része fakivágásokra megy el. Nagyjából hatmillió forintot költenek tereprendezésre, a 70 fa kivágására 2 millió 222 ezer forintot fizetnek majd ki, de faápolási munkákat is végeznek. Tervben szerepel a „Fák ültetése csemetékkel”: 213 kis fát ültetnek majd el valahová. Az biztos, hogy nem az eddigiek helyére, ott ugyanis tisztás, „távlati játszóhely”, cserjék és „természetközeli élőhelyek” lesznek. A természetes élőhelyek helyett.

A 24.hu szerint a tervezett lakópark területén a földmunkák elvégzése során II. világháborús lőszereket találtak, a honvédség részéről felmerült, hogy magas a kockázata van annak, hogy lőszermaradványokkal erősen szennyezett a talaj, ezért javasolták egy komplett, a teljes területre vonatkozó mágneses szkennelés elvégzését, ami kimutatja a talajban található fémhulladékokat. A vevő szerint a telek adás-vételi szerződésében az önkormányzat nyilatkozta, hogy a telek nem rendelkezik rejtett hibákkal, de szerintük ez rejtett hibának tekinthető, ezért kérték az önkormányzatot, hogy a mágneses szkennelés költségét, 480 000 forint+áfát vállalja át.

Az Öböl TV riportjából kivágott coub jellemzi legjobban ezt a történetet:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?