Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Hatályba lépett a bevándorlási különadó

2018.08.25. 13:35

Hatályba léptek a bevándorlási különadó rendelkezései – írja az MTI.

Ezt a Pénzügyminisztérium közleményben jelentette be, amelyben azt írják, a bevándorlási különadót "a bevándorlást segítő tevékenység támogatása" után kell fizetni. Az első, augusztusról szóló bevallást szeptember 15-ig kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni.

Ahogy a bevándorlási különadót részletesen bemutató cikkünkben írtuk, az új adónemmel több komoly gond is van, mert bár a politikai célja – a kormánynak nem tetsző tevékenységet végző civil szervezetek megszorongatása – világos, az már kevésbé, hogy pontosan milyen esetekre vonatkozik vagy milyen konkrét tevékenység után fogják beszedni, és a szöveg minősége is hagy maga után kívánni valót, jogilag nehezen értelmezhető.

A minisztérium szerint a bevándorlási különadót elsősorban annak a szervezetnek kell megfizetnie, amelyik a támogatást nyújtja, kötelezettsége teljesítéséről pedig tájékoztatnia kell a támogatottat is. A Pénzügyminisztérium szerint ha ez a nyilatkozattétel elmarad, akkor a támogatott válik adóalannyá. Ebben az esetben a támogatás felhasználását követő hónap 15. napjáig kell az adót megállapítania, bevallania és megfizetnie.

A támogatónak az anyagi támogatás – például az átutalt pénzösszeg, az átadott ingóság – összege, értéke után kell megfizetnie az adót, ha pedig a támogatott válik adóalannyá, akkor a terhet a "bevándorlást segítő tevékenység" költsége után kell kiszámítani. Az adó mértéke mindkét esetben 25 százalék.

A minisztérium indoklása szerint "a magyar költségvetésnek sokba kerül, hogy az országnak folyamatosan védekeznie kell az illegális migráció és annak következményei ellen. A törvényhozás ezért döntött úgy, hogy azok a szervezetek, amelyek az illegális migrációt segítik, bevándorlási különadó formájában járuljanak hozzá a közös terhek viseléséhez".

Az új adófajta legfontosabb célja a minisztérium közleménye szerint nem az adóbevételek növelése, hanem a tevékenység visszaszorítása, de a különadóból származó összes bevétel címkézett bevétel, azaz kizárólag határvédelmi feladatok ellátására használható fel – írják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?