Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A HM fontosnak tartotta tudatni, hogy Demeter Márta iratokba nézett bele

D KOS20140916006
2018.08.27. 16:10

Érdekes közleményt adott ki a Honvédelmi Minisztérium azzal a címmel, hogy Hivatalos honvédségi iratokba tekintett be Demeter Márta. A közlemény arról szól, hogy az LMP-s képviselőnő hétfőn közel 3 órán keresztül tanulmányozta a minisztériumban az általa kért ügyiratokat. A tárca nem felejtette el ennek kapcsán megemlíteni, hogy mennyire segítőkészek voltak, ami egyébként nem jelent mást, minthogy a törvényeknek megfelelően jártak el:

A Honvéd Vezérkar főnöke - jogkörénél fogva, Demeter Márta kérésének megfelelően - rendelkezésre bocsátotta az Alelnök Asszonyt érdeklő témakörökkel kapcsolatos, a jogszabályi előírások értelmében általa is megismerhető valamennyi iratanyagot. Ennek megfelelően a dokumentáció tanulmányozása során az előzetesen megjelölt témakörök tekintetében széleskörű tájékoztatást kapott a tárcától.

Megkerestük Demeter Mártát. A politikusnő meglepődött azon, hogy a HM közleményt adott ki arról, hogy ő náluk járt és iratokba nézett bele.

Demeter az Indexnek azt mondta: egyelőre az olvasottakat értékeli ki és a témában majd csak ezután tud nyilatkozni érdemben, így most azt sem árulta el, milyen iratokról van szó.

Azt viszont elmondta, hogy szerinte szégyen a HM-re nézve, hogy ki kellett erőszakolnia az iratbetekintést egy olyan témában, aminek már rég a honvédelmi bizottság napirendjén kellett volna lennie. Demeter szerint a tárcának nem az iratbetekintés tényéről szóló közlemények írásában kellene ilyen aktívnak lennie, hanem gondoskodnia kellett volna arról, hogy ezeket az iratokat a bizottság tagjai megismerhessék.

Megjegyezte, a honvédelmi tárca nyitottságának korlátait jól mutatja, hogy pert kellett indítania azért, hogy kiderítse mennyiért vették a két Airbus kormánygépet.

Demeter Márta egyébként nagyon aktívan kutatja a különös ügyeket, neki köszönhető, hogy kiderült néhány pikáns részlet a Pharaon-ügyről, legutóbb pedig a szír elnök pénzemberének magyarországi letelepedéséről tudott meg érdekességeket.

Borítókép: Demeter Márta az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. szeptember 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?