Ödön
2 °C
11 °C

A DK az atomenergia-hivatalhoz fordult a paksi forró Duna miatt

2018.08.28. 14:28 Módosítva: 2018-08-28 14:30:46

A nyár közepén elromlott a vízművek hivatalos hőmérője a paksi atomerőműnél, így nem lehetett tudni, hogy a hosszan tartó kánikulában a Környezetvédelmi Minisztérium rendeletében rögzített 30 Celsius-fokos határértéket meghaladta-e a Duna ott, ahol a víz segítségével lehűtik a fűtőelemeket. Ezután az Energiaklub és az Átlátszó.hu a múlt heti kánikulában egy egyszerű hőmérővel mérte meg, hogy hány fokos a Duna azokon a helyeken, ahol az eltérített hűtővíz visszatér a Dunába.

Szerintük még a visszafolyó résztől jóval messzebb is 30 fok feletti volt a Duna.

Ezzel kapcsolatban a Demokratikus Koalíció az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordul, „hogy vizsgálják ki az ügyet, és szükség vonják felelősségre az illetékeseket" - írta közleményében a párt. Szerintük ugyanis „felelős szakemberek a folyó élővilágának biztonságát semmibe véve nyilvánvalóan hazudnak, és a vízügyi hatósággal összejátszva félretájékoztatják a lakosságot”.

Bár korábban titkolta, a cikk megjelenése után az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. elküldte az Energiaklubnak a saját méréseik eredményét, amit az Átlátszó.hu közölt. Az atomerőmű szerint a múlt héten „28,42 fokos volt a Duna a hűtővíz kifolyásától számított 500 méteren, 50 centiméter mélységben. Ez tehát alacsonyabb érték, mint amit stábunk mért, miközben a Duna a paksi üzemvíz csatorna befolyása felett 25,7 fokos volt – pont annyi, amennyit mi is mértünk Pakstól néhány kilométerre északra”.

Az atomerőmű a melegvíz-hőcsóvánál augusztus elején mérte a legmagasabb értékeket: 29,88 Celsius-fokos volt a Duna fél méterrel a víz felszíne alatt, ami „0,12 fokkal alacsonyabb, mint az az érték, amelynél már le kellene állítani az erőművet a folyó élővilágának védelme érdekében”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?