Szeptemberben találkozik Trumppal a lengyel államfő

2018.08.28. 19:57

Andrzej Duda lengyel államfő szeptember 18-án hivatalos látogatást tesz a Fehér Házban, ahol Donald Trump amerikai elnökkel többek között biztonságpolitikai és gazdasági együttműködésről tárgyal - erősítették meg kedd este Varsóban a korábbi washingtoni bejelentést az MTI beszámolója szerint.

Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök, külpolitikai államtitkár sajtóértekezletén elmondta: a találkozó napirendjén négyszemközti megbeszélés is szerepel Duda és Trump között, a lengyel elnök továbbá az amerikai szenátusba is látogat, és "a washingtoni körök számára" fogadást rendez Lengyelország függetlenségének idei 100. évfordulója alkalmából.

A két elnök a geopolitikai kérdésekről és a lengyel-amerikai katonai együttműködésről is tárgyal majd, és átbeszélik a két ország "szövetségi együttműködését a regionális és a globális biztonság terén". Emellett szó lesz  a kétoldalú kereskedelem bővítéséről, ami arra vonatkozhat, hogy az USA milyen feltételekkel szállít cseppfolyósított gázt (LNG) a Balti-tengeri Swinoujscie gázkikötőbe, valamint az innen induló észak-déli gázfolyosóba.

A lengyel államfő ugyanis valamivel több mint egy évvel Trump elnök varsói látogatása után érkezik a Fehér Házba. Trump 2017 júliusában tett hivatalos látogatást Varsóban, amely második hivatalos külföldi útjának első állomása volt. Sajtókommentárok akkor történelmi jellegűnek minősítették szabadtéri szónoklatát, amelyben a nyugati civilizációs értékrend mellett állt ki.