Erzsébet
1 °C
4 °C

Szeptemberben találkozik Trumppal a lengyel államfő

2018.08.28. 19:57

Andrzej Duda lengyel államfő szeptember 18-án hivatalos látogatást tesz a Fehér Házban, ahol Donald Trump amerikai elnökkel többek között biztonságpolitikai és gazdasági együttműködésről tárgyal - erősítették meg kedd este Varsóban a korábbi washingtoni bejelentést az MTI beszámolója szerint.

Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök, külpolitikai államtitkár sajtóértekezletén elmondta: a találkozó napirendjén négyszemközti megbeszélés is szerepel Duda és Trump között, a lengyel elnök továbbá az amerikai szenátusba is látogat, és "a washingtoni körök számára" fogadást rendez Lengyelország függetlenségének idei 100. évfordulója alkalmából.

A két elnök a geopolitikai kérdésekről és a lengyel-amerikai katonai együttműködésről is tárgyal majd, és átbeszélik a két ország "szövetségi együttműködését a regionális és a globális biztonság terén". Emellett szó lesz  a kétoldalú kereskedelem bővítéséről, ami arra vonatkozhat, hogy az USA milyen feltételekkel szállít cseppfolyósított gázt (LNG) a Balti-tengeri Swinoujscie gázkikötőbe, valamint az innen induló észak-déli gázfolyosóba.

A lengyel államfő ugyanis valamivel több mint egy évvel Trump elnök varsói látogatása után érkezik a Fehér Házba. Trump 2017 júliusában tett hivatalos látogatást Varsóban, amely második hivatalos külföldi útjának első állomása volt. Sajtókommentárok akkor történelmi jellegűnek minősítették szabadtéri szónoklatát, amelyben a nyugati civilizációs értékrend mellett állt ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?