2018. augusztus 28-án az ellenzék elkezdte lebontani az Orbán-rendszert

parlament01
2018.08.28. 16:59 Módosítva: 2018.08.28. 17:33
Három ellenzéki sajtótájékoztatót néztünk meg, mire kívánják felhívni az ellenzéki pártok a figyelmet Orbán harmadik kétharmados győzelme után egy találomra kiválasztott napon.

A Fidesz tavaszi triplázása után egy kazalnyi elemzés, értekezés és eszmefuttatás született arról, hogy az Orbán-rendszer által létrehozott monopóliumok hálózatában a hagyományos ellenzéki politizálással nincs esély a demokráciákban megszokott politikai ellensúly kiépítésére, a kormány sakkban tartására.

Ahogy azt Szűcs Zoltán Gábor politológus az ÉS-ben megállapította, mivel

az ellenzéki pártok számára a kormánypártok legyőzése távoli és valószínűtlen lehetőség egy kompetitív autoriter rezsimben, új erőforrások szerzésére a többi ellenzéki párttal szemben van elsősorban lehetőségük.

És azzal, hogy a pártok szépen elfogadják mandátumaikat, beülnek a parlamentbe, nyomogatják a gombokat, és megejtik az üres székeknek címzett felszólalásaikat, beletörődnek a demokratikus díszlet szerepébe. Ahogy Filippov Gábor politológus írta a 2018 utáni helyzetet elemezve:

a hatalom békés leváltásának elméleti lehetősége ráadásul az ellenzéket is pacifikálja. A választásokon a kihívók is szembesülnek a rendszer támogatottságával és saját gyengeségükkel, így az örök ellenzékiségben is elnyerhető képviselői helyek biztonsága és a kormányra kerülés bizonytalan jövőben lebegő esélye kezelhető keretek között tartja a rendszerellenes tevékenységet.

A konklúzió pedig nem más, hogy minden kedvezőtlen feltétel ellenére is a pártok feladata "a politika visszahódítása", de el kéne felejteniük a sajtótájékoztató-közlemény-interpelláció pótcselekvéseit. A "Meg kell újítani az ellenzéki politikát!" sürgetését persze maguk az ellenzéki politikusok is lelkesen ismételgették.

Lássuk, ehhez képest 2018. augusztus 28-án kedden, az ellenzék hogyan próbálta meg visszafoglalni a magyar politikát:

1. Jobbik: Sajtótájékoztató egy láthatatlan vödörrel

Pintér Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője "Tűzzel játszik a kormány" címmel hirdetett performansszal egybekötött helyszíni sajtótájékoztatót a tűzoltóságot sújtó megvonásokról – nem fogják kitalálni: egy tűzoltóság előtt:

A sajtótájékoztatón csak úgy röpködtek az olyan frázisok, mint a "tűzzel játszik" vagy a "rossz fát tett a tűzre" vagy a "felszólítjuk, sőt követeljük". Kétszer is megnéztem a videót, mert nem értettem, hogy mi volt ebben a performansz?

Utána Pintér szövegéből kiderült:

A jobbikosok magukkal hoztak egy vödör vizet, ami azt szimbolizálja, hogy hamarosan majd a fideszeseknek kell eloltania a tüzeket.

A Jobbik által készített és kiküldött videóban azonban ez a vödör nem látszott, és nem is derült ki, hogy legalább kiöntötték-e a vizet. A videót pár óra alatt hetven ember nézte meg.

2. Bejelentették, hogy megbukott Orbán Viktor (Szlovéniában, vagy ott sem)

Hegyi Gyula MSZP-alelnök sajtótájékoztatón ünnepelte azt, hogy az Orbán Viktor által támogatott Janez Janša vezette szlovén bevándorlásellenes erő, az SDS hiába nyerte meg a választást, képtelen volt kormányt alakítani, és végül egy neomarxista párt külső támogatásával baloldali kormány fog alakulni.

A sajtótájékoztatót a szocialisták ezzel a bombasztikus címmel hirdették meg:

Szlovénia, ahol a Fidesz már megbukott

Apró bökkenő, hogy Hegyi egy több mint kéthetes eseményre reagált, és hát előadása sem szántotta fel a Facebook szövedékét (eddig 9000-en indították el, ebből három én vagyok):

3. A DK több pénzt kér, sőt, követel

Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció pedig Niedermüller Pétert állította ki a tribünre, hogy elmondja,

jó, hogy most előbb érkezik a családi pótlék, de már tíz éve ugyanannyi a családi pótlék összege, szóval meg kéne már emelni.

Ezt a videót kétezer ember indította el eddig:

Az államtitkár csak hátradől és főz egyet

Miután az ellenzéknek sikerült három, lehet (sőt, biztos), hogy fontos kérdésekről szóló, de minden elemében érdektelen és jelentéktelen sajtótájékoztatóval megújítania az ellenzéki politizálást, valahogy beleszuszakolhatnám az összefoglalóba, hogy "Orbán Viktor hátradőlhet és kérhet egy kávét".

De Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára ennél is tudott nagyobb semmit tenni:

Sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és az Erzsébet-táborok közösen elkészítik Magyarország ételét a táborozó gyerekeknek.

Borítókép: Huszti István / Index.