Erzsébet
1 °C
4 °C

Ágyi poloskák üthették fel a fejüket a Heim Pál Kórházban

2018.08.29. 20:48 Módosítva: 2018-08-29 21:25:36

Ágyi poloskák üthették fel a fejüket a Heim Pál Gyermekkórházban egy, az RTL-nek nyilatkozó anya elmondása szerint, a kórház mindent megtesz annak érdekében, hogy a fertőzöttséget megszüntesse – derült ki a csatorna híradójából.

A nő tizenegy napot töltött a kórház belgyógyászati osztályán, ahol állítása szerint poloskák voltak az ágyában, ami miatt nem is nagyon akart a szobájában tartózkodni.

A többi beteg elmondása szerint nem egyedi esetről van szó, a Heim Pál Kórház ugyanakkor Facebook-oldalán azt írta, kizárólag a nagy forgalom és az intenzív látogatások miatt, az intézményen kívülről kerülhet be ágyi poloska az intézménybe.

Hozzátették, jelenleg poloskafertőzés az adott kórteremben nincsen, a többiben pedig elvégezték a biztonsági fertőtlenítést. Az RTL kereste a kórházat, hogy jelenleg hol tart a fertőtlenítés, hány kórterem érintett, és hogy elvégeztették-e az előírt kötelező irtásokat, de a kórháztól csupán azt a választ kapták, hogy a fertőzés a legkorszerűbb osztályon ütötte fel a fejét, az említett kórteremben pedig már megszűnt a fertőzés.

Az ágyi poloska (Cimex lecturalius) megjelenését nehéz észrevenni, az állat csak akkor bújik elő, ha az ember már alszik. Akkor viszont nagyon is, mert emberi vérrel táplálkozik. A fertőzést is a csípése által okozott kiütések alapján a legkönnyebb észrevenni. A kiütés főleg a kéz- és lábfejen, az arcon, a testhajlatokban jelenik meg, általában reggelre vagy délelőttre, és a szúnyogcsípéshez hasonlóan viszket is, viszont annál hosszabb ideig, akár egy hétig is.

Gyorsan szaporodik, napi 2-3 petét rak, és akár másfél évig is életben marad. Átlagosan csak 30 nappal a poloskák megjelenése után szokták észrevenni a fertőzést, addigra már több tucat példány is kikelhet, ezért az irtásuk se könnyű feladat. Egy rovarirtócég által üzemeltetett fővárosi poloskatérkép szerint 2008 óta gyorsan nő a fertőzések száma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?