Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Az Alkotmánybíróság visszadobta a slendrián kútfúró törvényt

2018.08.29. 10:19

Alkotmányellenes a vízgazdálkodási törvény júliusban megszavazott módosítása - mondta ki Áder János köztársasági elnök indítványa nyomán az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett határozatában.

Az államfő előzetes normakontrollra vonatkozó indítványa szerint alaptörvény-ellenes a Belügyminisztérium által beterjesztett, a kormánytöbbség által megszavazott, de még ki nem hirdetett törvénymódosítás azon rendelkezése, amely szerint 80 méteres mélységig bejelentés és engedély nélküli létrehozható vízi létesítmény.

Ahogy arról részletesen írtunk, Áder Jánosnak - és vele egyetértve a Magyar Tudományos Akadémia több szakértői csoportjának és bizottságának is - az volt az alapvető problémája, hogy a törvénymódosítás nem határozza a keretfeltételeket. 

  • nincs meghatározva, ki a "házi vízkivételező",
  • nincs meghatározva, mi az a vízmennyiség, ami házilagos vízkivétnek számít 
  • nincs semmilyen alátámasztó adat, hatástanulmány arról, hogy mennyi vizet használtak eddig, abból mennyi volt a házi vízkivételezés, mennyivel nőhet ez az arány a szabályozás eltörlésével, stb.

A slendrián megfogalmazás és a hatástanulmányok mellett az sem tetszett a köztársasági elnöknek, hogy 

nem történt társadalmi egyeztetés ebben a nagy horderejű ügyben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek