Erzsébet
1 °C
4 °C

Az Alkotmánybíróság visszadobta a slendrián kútfúró törvényt

2018.08.29. 10:19

Alkotmányellenes a vízgazdálkodási törvény júliusban megszavazott módosítása - mondta ki Áder János köztársasági elnök indítványa nyomán az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett határozatában.

Az államfő előzetes normakontrollra vonatkozó indítványa szerint alaptörvény-ellenes a Belügyminisztérium által beterjesztett, a kormánytöbbség által megszavazott, de még ki nem hirdetett törvénymódosítás azon rendelkezése, amely szerint 80 méteres mélységig bejelentés és engedély nélküli létrehozható vízi létesítmény.

Ahogy arról részletesen írtunk, Áder Jánosnak - és vele egyetértve a Magyar Tudományos Akadémia több szakértői csoportjának és bizottságának is - az volt az alapvető problémája, hogy a törvénymódosítás nem határozza a keretfeltételeket. 

  • nincs meghatározva, ki a "házi vízkivételező",
  • nincs meghatározva, mi az a vízmennyiség, ami házilagos vízkivétnek számít 
  • nincs semmilyen alátámasztó adat, hatástanulmány arról, hogy mennyi vizet használtak eddig, abból mennyi volt a házi vízkivételezés, mennyivel nőhet ez az arány a szabályozás eltörlésével, stb.

A slendrián megfogalmazás és a hatástanulmányok mellett az sem tetszett a köztársasági elnöknek, hogy 

nem történt társadalmi egyeztetés ebben a nagy horderejű ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?