Jenő
-2 °C
6 °C

Csónakszámra hozták ki a tóból a haltetemeket

2018.08.29. 09:10

Talicskával kellett elvinni kedden a pilisvörösvári Nagy tó felszínéről lehalászott haltetemeket

- derül ki a helyi horgászegyesület honlapjáról. Az önkéntesek a Nébih által biztosított konténerbe pakolták az oxigénhiány miatt elpusztult halakat. Ahogy arról írtunk, a Katasztrófavédelem mintavétellel végrehajtott vizsgálatából kiderült, hogy a víz nitráttartalma megfelelő, de a víz oldott oxigéntartalma csak 2,33 mg/liter volt, míg az ideális 6,5 mg/liter lenne, a 4 pedig meg már kritikusan alacsony értéknek számít. A halpusztulás miatt az egyesület a Nagy tavon általános horgászati tilalmat rendeltek el. 

 Bár a Nébih vizsgálatának eredményei még nem érkeztek meg, a tó oxigéntartalmának helyreállítása érdekében a hatóság küldött egy levegőztetö vízforgatót, melyet üzembe is helyeztek. Illetve folyamatosan köröznek egy jetskivel, mely sokat segíthet.  

Ahogy azt néhány éve egy Fejér megyei halpusztulás kapcsán ifj. Lévai Ferenc, a rétimajori Aranyponty Halászati Zrt. vezérigazgató-helyettese, az Európai Haltermelők Szövetsége, Édesvízi Bizottság alelnöke elmagyarázta, 

Hazánkban a halastavak számára augusztus második fele az egyik legkritikusabb időszak, a tavak élővilágát illetően. Ilyenkor a tavaknak magas a szerves anyag terhelése, amely a nagy melegben könnyen oxigénhiányt idézhet elő. A fotoszintézis hatására a vízben található algák nappal ugyan oxigént termelnek, éjszaka viszont megfordul a folyamat és oxigénfogyasztóvá válnak. 

És ilyen esetben egy motorcsónakkal vagy jetskivel történő vízmozgatás a tóiszapban lévő gázok felszabadításában is hatékony segítség lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?