112 orvos mondta fel túlmunkaszerződését a Honvédkórházban

2018.08.30. 08:07 Módosítva: 2018.08.30. 11:12

Fölmondták az önkéntes túlmunkaszerződéseiket a Honvédkórház aneszteziológus és traumatológus szakorvosai, így szeptembertől meglehetősen nehéz lesz megszervezni a műtéteket a főváros egyik legnagyobb sürgősségi centrumában, írja a Népszava.

A lap úgy tudja: a Honvédkórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást. Az orvosok a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél, de volt olyan orvos is, akinek a keresete emiatt 100 ezer forinttal csökkent.

Az orvosok folyamatosan próbáltak egyeztetni a munkáltatóval, de nem sikerült megállapodniuk. A túlmunkaszerződésük felmondásával így szeptembertől a korábbi heti 60 óra helyett, csak 48 óra munkát végeznek.  Az egészségügyben dolgozók normál munkaideje heti 40 óra, a munkáltató további 8 órányi gyógyítást kötelezően elrendelhet, és további 12 órát pedig önként lehet vállalni.

A Népszava szerint a kórház menedzsmentje így az ügyeleti beosztással még csak megbirkózik, de szeptembertől az előre tervezett műtétekből a korábbinál biztosan kevesebb lesz.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya későbbre ígért választ.  

Alább elmondhatja a véleményét, és az Index Facebook-oldalán is kommentelhet.