Ödön
2 °C
11 °C

Hernádi Zsoltot rendőrök kísérték a bíróságra múlt csütörtökön

DSC 1513
2018.08.30. 21:09

Ahogy arról beszámoltunk, múlt csütörtökön elutasította a Fővárosi Törvényszék azt a horvát kérelmet, mellyel Hernádi Zsolt Mol-vezér kiadatását kezdeményezték a náluk folyó vesztegetési ügyben. A hosszú indokolás szerint, amelyben az eddigi összes végzést, horvát döntéseket is felsorolt a bíró, ezek mind azt erősítették, hogy Hernádi Zsolt átadása esetén nem látják biztosítottnak, hogy megkapná a tisztességes eljáráshoz való jogot. A döntés indoklásáról, és az egész vesztegetési ügy hátteréről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A múlt csütörtöki tárgyalásra késve érkeztünk, ahogy más újságírók is. Ennek alapvetően az a magyarázata, hogy a Fővárosi Törvényszék 14:06-kor küldött egy még monogramot sem tartalmazó közleményt azzal a szöveggel, hogy: "14:00 órakor kezdik tárgyalni annak a férfinak az átadási ügyét, aki ellen a horvát hatóságok bocsátottak ki európai elfogatóparancsot egy vesztegetés bűntette miatt indult eljárásban." Tehát hat perccel a tárgyalás megkezdése után küldték ki a tárgyalásról szóló közleményt.

Mint most az RTL Klub a törvényszéktől hivatalosan megtudta, Hernádi Zsoltot a tárgyalás előtt rövid időre őrizetbe vették, majd rendőrök kísérték a tárgyalásra. Ahogy a törvényszék írta a csatornának: "a törvényeknek megfelelően H. Zs. őrizetbe vétele is megtörtént, s őt az elfogatóparancsot foganatosító hatóság beosztottjai kísérték a tárgyalás helyszínére".

Mi, miután megkaptuk hat perccel a tárgyalás kezdete után a közleményt, odamentünk a törvényszékre, ahol egyébként kinyomtatott papíron a tárgyalóterem mellett ki volt írva, hogy Hernádi Zsolt ügyében folyik a tárgyalás kiadatás miatt. A terem előtt szolgáló fegyveres őr megkérdezte a tárgyalást vezető bírót, hogy a megérkezett sajtó munkatársai bemehetnek-e, de végül csak a szünet után, az ítélethirdetésre mehettünk be.

A fővárosi törvényszék sajtóosztályának vezetője is megérkezett a terem elé, ahol a kérdésünkre, hogy mennyire jellemző, hogy ezeket a tárgyalásról szóló közleményeket percekkel az ülés kezdete után küldik ki azt mondta, hogy ők is csak félórával a tárgyalást megelőzően kaptak erről értesítést, de a dolgot az is nehezítette, hogy:

"Ha hiszi, ha nem, a kolléga számítógépe éppen akkor fagyott le, amikor a közleményt szerette volna kiküldeni".

Így aztán a rendőri kísérettel érkező Hernádi Zsoltot nem, csak a számára kedvező döntést hozó bírósági ítélethirdetés után szabadon távozó Hernádit láthatta a sajtó.

Mint egy volt törvényszéki munkatárstól megtudtuk, sajnos a magyar bírósági szervezet működése magában hordozza az ilyen eseteket. Mert miközben az ügyet tárgyaló bíró már tudja a pontos időpontot, és miközben a bíró munkatársa már kinyomtatta a kis papírt arról, hogy a teremben kinek az ügyét tárgyalják, és már ki is helyezte azt az ajtó mellé, aközben sokszor a bírósági sajtóosztály még nem kapott hivatalos értesítést a tárgyalás pontos adatairól. Ennek megfelelően nem is tudják időben kiküldeni.

Ezt erősíti az is, amit nekünk mondtak, hogy félórával korábban kaptak erről hivatalos tájékoztatást, és ezt válaszolták a csatornának is. Azt írták:

az ilyen eljárásokról akkor nyújtanak tájékoztatás, amikor az őrizetbe vételt követően az ügy megérkezik a bíróságra.

Itt mondjuk ha nem fagy le az a fránya gép, azért talán még elcsíptük volna a tárgyalás elejét.

(Borítókép: Hernádi Zsolt a Főváros Törvényszéken 2018. augusztus 23-án. Fotó: Bődey János/Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?