Ödön
1 °C
11 °C

A közlekedési államtitkár meglátogatja a vonatot lefutó csigajelmezes aktivistákat

2018.08.31. 08:52

Egy videóüzenetben invitálta a Mátészalkaleaks csoport Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt, hogy megbeszélhessék a Mátészalka és Debrecen közötti közlekedés botrányos lassúságáról, és annak fejlesztésének lehetőségeiről.

A csoport két feltételt szabott Mosóczinak. Az egyik, hogy

  • a találkozó szeptember 15-ig valósuljon meg, 
  • és vonattal érkezzen az államtitkár Mátészalkára.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) reagált a csoportnak, és ígéretet tettek, hogy az államtitkár szeptember 15-ig nem fog ráérni, de később, amikor amúgy is a térségben jár, szívesen leül a csoporttal beszélni, legkésőbb október végéig.

Mint nemrég mi is megírtuk, a létező komolyabb problémákat humorosan tálaló Mátészalkaleaks csoport legutóbbi akciója részeként, egyik tagjuk csigajelmezben lefutotta egy szakaszon a Debrecen és Mátészalka között közlekedő vonatot.

 

Az akciójuk bejárta szinte a teljes hazai sajtót, amivel arra a problémára akarták felhívni a figyelmet, hogy az említett vonalon a pálya botrányos állapota miatt 1 óra 49 perc alatt teszi meg a 78 kilométeres távot, egyes szakaszokon 20 kilométer per órás sebességgel repesztve. 

A vasútvonalat egyébként felújították volna a 2014-2020-as Európai Uniós fejlesztési ciklusban, de mivel rosszul készítették elő, elmaradt a beruházás. A helyiek persze a maguk eszközeivel küzdöttek, és sikereket is értek el. A csoport szerint az elmúlt két évben, amióta az üggyel foglalkoznak: 

  • 3 felújított mozdonyt beállítottak a vonalra, 
  • 2018-as májusban 3 hónapos karbantartás a további romlás megakadályozására,
  •  2019 ősztől újabb típusú kocsik jönnek a 40-45 éves kocsik helyére. 
  • 2020 és 2021 között az Apafa - Hajdúsámson, majd 2021-ben a Nyírgelse - Nyírbátor szakaszt újítják fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?