Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Állóhelyben forgást is tanítanak honvédelmi alapismeretekként péntektől iskolásoknak

2018.08.31. 00:14

A hivatalos tanévnyitó előtti napon megjelent csütörtöki Magyar Közlönyben szerepel Kásler Miklós miniszter rendelete a "honvédelmi alapismeretek" tárgy kerettantervéről. A HVG szúrta ki, hogy a rendelet szerint a gimnáziumokban már 2018/2019-es tanévben, vagyis péntektől alkalmazni kell a programban érintett 54 iskolának. 

A most 10. osztályt kezdő gimnazisták kimaradnak a képzésből, és a 2013-as Emmi rendelettel meghatározott katonai alapismereteket kell tanulniuk, amennyiben a Honvéd Kadét Programban résztvevő iskola valamelyikében tanulnak. 

A bevezetőben alig változtattak a korábbi alapismeretkhez képest. A mostani szerint a honvédelmi alapismeretek választható érettségi tantárgy, aminek tanítása tantárgyi keretek között biztosítja, hogy “a 14-18 éves korosztály megismerkedjen állampolgári kötelzettségeivel”.

Az igazi különbség, hogy az új kerettanterv alaki felkészítéssel kezd, így többek között a biztonságpolitikai környezet, szövetségi rendszerek, NATO, modern hadviselés, térképtan helyett először a következő elsajátítandó ismeretekre kell szert tenniük, mint: 

  • Vigyázz! Pihenj! parancsokra történő szabályos tevékenység
  • Fordulatok állóhelyben 
  • Tiszteletadás módozatai, a jelentés, jelentkezés legfontosabb szabályai. 

A teljes tantervet a Magyar Közlönyben itt olvashatja

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?