Kidőlt fák, leszakadt vezetékek: végigsöpör az országon a vihar

2018.09.01. 21:26

Az országon átvonuló vihar a főváros mellett több megyében okozott eddig károkat, a tűzoltókat egyebek mellett kidőlt fák, leszakadt ágak és villámcsapás okozta tűz miatt riasztották, írja az MTI a katasztrófavédelem jelentése alapján. Az OMSZ pedig holnapra, vasárnapra is elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadások és heves zivatarok veszélye miatt az ország nyugati megyéire. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint húsz milliméter eső és jégeső eshet, valamint erős szél fújhat.

A katasztrófavédelem összegzése szerint a vihar miatt eddig a fővárosban a XIX. kerületi Vas Gereben és Álmos utcában kidőlt fák miatt, a XI. kerületi Etele úton és a XX. kerületi Nagysándor József utcában autóra dőlt faágak miatt kértek segítséget. Az Andrássy úton is kidőlt fa okoz forgalmi akadályt.

Villámcsapás miatt kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy nyolcvan négyzetméteres családi ház tetőszerkezete Budapest XXII. kerületében, az Alkotmány utcában, írja a katasztrófavédelem. Senki sem sérült meg.

Győr-Moson-Sopron megyében Ágfalvára egy villanyoszlopra dőlt fa miatt kérték a soproni hivatásos tűzoltók segítségét. Jánossomorja és Hegyeshalom több utcájában a vízeltávolítás céljából riasztották a város önkéntes tűzoltóit.

Fejér megyében Baracskán egy oktatási intézmény tetőszerkezetét rongálta meg egy kidőlt fa. Etyeken egy fába csapott a villám és tűz keletkezett a törzsében. Polgárdiban a főútra dőlt egy nagyobb méretű faág, amely akadályozza a forgalmat.

Somogy megyében Böhönyén is a letört faágak okoznak gondot. Kaposfőn a Petőfi Sándor utcában egy tíz méter hosszú fa kidöntött egy távközlési oszlopot.

Veszprém megye több településére is riasztották a tűzoltókat. Ajkán a Szent István úton egy családi ház tetőszerkezetét bontotta meg a viharos erejű szél. Veszprémben autóra dőlt egy fa.

Több villamos nem jár Budapesten

A BKK azt írja, a viharos időjárás miatt számos közösségi közlekedési járat közlekedése módosult:

- pótlóbusz jár a 3-as villamos helyett az Ecseri út M és a Gubacsi út / Határ út között,

- pótlóbusz jár az 52-es villamos helyett a Határ út M és a Jókai Mór utca / Határ út között,

- a 83-as trolibusz a Fővám tér M és az Orczy tér között ritkábban közlekedik,

- a 67-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti az Örs vezér tere M+H (Kerepesi út), a Gyakorló köz, a Gépmadár park, a Rákosfalva H, a Halas utca, az EGIS Gyógyszergyár, a Kabai utca, a MÁV-telep, a Keresztúri út 102., a Fővárosi Kertészet, a Díszítő üzem, a Túzok utca, Aluljáró, a Danone és a Határmalom utca megállót,

- az 56A és a 61-es villamos helyett a Széll Kálmán tér M és Hűvösvölgy között pótlóbusz jár,

- a Hűvösvölgy irányába közlekedő autóbuszok a hűvösvölgyi végállomásra nem térnek be. A járatokra a Hidegkúti úton szállhatnak fel.