Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Két magyar aranyérem is született a Közép-európai Matematikai Olimpián

2018.09.02. 01:35 Módosítva: 2018.09.02. 01:44

Egyéni kategóriában két magyar diák vihetett haza aranyérmet, a csapatok versenyében pedig bronzérmet szereztek a magyarok a 12. Közép-európai Matematikai Olimpián, a lengyelországi Bielsko-Bialá-ban.  

Az augusztus 27. és szeptember 2. között megrendezett versenyen Beke Csongor és Weisz Máté Barnabás aranyérmet, Kerekes Anna  ezüstérmet, Tóth Balázs és Zsigri Bálint pedig  bronzérmet szerzett . A megmérettetésen 11 ország (Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia és vendégként Ukrajna) csapatai vettek részt. Minden nemzetet a matematikai olimpiai válogatóversenyeken legeredményesebben szereplő diákok képviseltek.

A közép-európai régió 66 középiskolása egyéni és csapatversenyeken mérte össze tudását. Az egyéni fordulóban 5 órát kaptak 4 feladat megoldására, a csapatversenyen szintén 5 óra alatt kellett a hat fős csapatoknak 8 feladatot megoldani.

Az algebrai, geometriai, számelméleti és kombinatorikai témakörökből összeállított kérdéssorokat a verseny előtt véglegesítették a szervezők és az adott országok vezetői. A feladatsorokat angol nyelven és a saját anyanyelvükön is megkapták a versenyzők. Magyarország 11. alkalommal, 2008 óta vesz részt a megmérettetésen. 

A magyar csapat tagjai: Beke Csongor (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium), Győrffy Ágoston (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium), Kerekes Anna (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium), Tóth Balázs (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) Weisz Máté Barnabás (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), Zsigri Bálint (Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium).

A csapatot Lenger Dániel (Eötvös Loránd Tudományegyetem, TTK) és Szoldatics József (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) vezették. A magyar csapat utazását a Bolyai János Matematikai Társulat, Budapest és a Mategye Alapítvány, Kecskemét szervezték és támogatták.