Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem bírta a frissen felújított pálya az esőt, nem jár a 61-es villamos

2018.09.02. 09:36 Módosítva: 2018-09-02 12:55:33

Vasárnap az 56A és a 61-es villamosok Hűvösvölgy és a Budagyöngye közötti szakszán pótlóbusz közlekedik, tudatta a BKK Facebook-oldalán. A poszt szerint az ok pályahiba, a közösségi oldalon keringő - nem a BKK-tól származó -  fénykép tanúsága szerint az történt, hogy

a szombati vihar a Kelemen László utcánál kimosta a vágány alól az alapot.

Ilyesmi előfordul, a szóban forgó pályát azonban tavaly újították fel, a Kelemen László utcánál teljesen új támfalat is felhúztak – a kép alapján éppen itt történt a baj. Ha a munkálatok több időt vesznek igénybe egy napnál - ami a jelen állapot alapján bőven elképzelhető -, akkor a hétfőn várható iskolakezdési közlekedési káosz tovább súlyosbodhat. A 2x1 sávos Hűvösvölgyi úton eleve gyakori a torlódás csúcsidőben, és ezen kell majd közlekednie a pótlóbuszoknak is a kimosódott pálya helyreállítása alatt. 

Megkérdeztük a BKV-tól, becsléseik szerint mennyi időt vesz majd igénybe a pálya kijavítása. A cég válaszában közölte, hogy a károk és helyreállításhoz szükséges műszaki teendők felmérése jelenleg is zajlik, pontos választ csak a vizsgálat lezárulta után tudnak adni. 

Frissítés: 17:30-kor közleményt adott ki a BKV, amelyben azt írták:

"A 61-es villamos vonalán a Kelemen László utcánál a hatalmas mennyiségű víz kimosta a sínek alól a zúzottkő ágyazatot annak ellenére, hogy a 2017-ben végrehajtott támfal megerősítési és pálya felújítási munkák a tervek szerint, megfelelő minőségben lettek végrehajtva. A pályában létesített víznyelők funkciójuk szerint a vasúti pályában keletkező csapadékvíz elszállítására alkalmasak. Az éjszakai esőzés következményeként keletkezett hiba oka, hogy az érintett területen gyűlik össze a hegyoldalból két irányból is ide folyó csapadékvíz, amely csak a villamos pályán keresztül tud a vízgyűjtőként funkcionáló Ördög-árokba jutni. A havária jellegű esőzés során olyan mennyiségű víz gyűlt össze, amelyet a pálya víznyelői már nem tudtak elvezetni, a nagy mennyiségű csapadék így utat talált magának a vasúti pálya felépítményén keresztül, elhordva a töltésoldalt.

A helyreállítás során a BKV a kivitelezővel együttműködve olyan megoldást keres, amely hosszú távon megoldást biztosít a közutakról a villamos pályára kerülő csapadékvíz elvezetésére az Ördög-árokba. A hibahelyen nagy keresztmetszetű áteresz épül, amely extém mennyiségű csapadék elvezetésére is alkalmas.

"Ennek megépítése néhány napot igénybe vesz, a hét második felére várhatóan elkészülhet a megfelelő megoldás, és a vonalon a forgalom újra elindítható lesz."

A vihar által okozott károsodás - az alépítmény rongálódása - jelenleg még nem ítélhető meg teljes körűen,

"ezért a forgalom beindulását követően szükség lesz sebességkorlátozás bevezetésére, hogy a pálya alépítményének stabilitása megbízhatóan megítélhető legyen."

A BKV a kivitelezővel együtt mindent elkövet azért, hogy a vonalon a forgalom mielőbb helyreállítható legyen, szolgáltatásunk biztonsággal újraindíthatóvá váljon"

- zárul a közlemény.

A jelenség egyébként úgy látszik, nem egyedülálló: olvasónk, László levélben arról számolt be, hogy a XI. kerületben a Fehérvári út Kondorosi és Építész utca közti szakaszán is lépésben haladtak a villamosok a pályatest alámosódása miatt ma reggel.

image1
Fotó: Olvasónk, László

És más villamospályákat is helyben hagyott a nyárzáró eső, a BKV tájékoztatása szerint voltak gondok többek között a 3-as, az 52-es, a 16-os, az 59-es, és a 2-es villamosokkal is a vihar után.