Százezrekkel tartozik szakdolgozóinak a Honvédkórház

2018.09.02. 17:39 Módosítva: 2018.09.02. 17:39

Súlyos állapotokat jelez a Honvédkórház sürgősségi centrumának orvosbeosztása. A dokumentum az Index anonim üzenetküldő szolgáltatásán keresztül érkezett lapunkhoz. 

Kiderül belőle többek között, hogy különböző osztályokról levezényelt orvosokat osztanak be vizsgálóba, így például bőrgyógyász aorta rupturás beteget kezelhet. (Az aorta ruptura a verőér falának megrepedése, életveszélyes állapot.)

Egy intézményben dolgozó orvos ehhez a következtőt tette hozzá: 

Sajnos ez azon túl, hogy orvosként frusztráló és felelőtlen, betegként igen veszélyes, hiszen olyan orvosok látják így el a betegeket, akik kezében sokszor hosszú ideje nem volt fonendoszkóp és nem ismerik már, nincs gyakorlatuk a sürgős kórképek ellátásában (pl. szemészkén, szájsebészként, mit kell tenni egy infarktussal.)

Forrásunk szerint "az önként vállalt túlmunka szerződés felmondása itt a munkaórák számának csökkenésével azt jelenti, hogy szeptember közepétől sokkal kevesebb traumatológus fog majd ügyelni egy adott éjszaka: négy helyett egy vagy kettő." Szerinte ez azt fogja eredményezni a gyakorlatban, hogy idővel a betegek nem lesznek ellátva. Állítása szerint most is "gyakran" elhalasztanak műtéteket, de a jövőben előfordulhat majd, hogy a törések operálása egy hétnél is tovább húzódhat, "ez pedig szövődményekhez fog vezetni". 

Megjegyezte, hogy tudomása szerint az aneszteziológusok között szeptembertől akkora lesz a munkaerőhiány, hogy átlagosan két műtő nem fog működni. 

Több műszakban sincs a fektetőben orvos, így a gyér intenzíves háttér miatt nem fogadhat az sürgősségi centrum olyan betegeket, akinek orvosi megfigyelésre van szüksége, például gépi lélegeztetett, újraélesztett, vagy vérző beteg - írta a dokumentum mellé olvasónk. 

Állítása szerint "az eszközpark idejétmúlt, az alapvető megfigyelési eszközök elfogytak, egyik betegről a másikra kell áttenni a vérnyomásmérőt. Összesen két lélegeztetőgép van, amelyek majdhogy nem pöfögnek. Ennél még keményebb, hogy elmondása szerint a kórház sok pénzzel tartozik a dolgozóknak. 

Nemcsak az orvosok nem kapják meg a pénzüket, az összes SBO szakdolgozónak tartozik a kórház, sokszor több, mint százezer forinttal

- írta olvasónk, aki szerint a nővérhiány miatt bezárt a pacemaker osztály, a sürgősségin pedig 18-24 órás műszakokat dolgoznak a nővérek, minimális pihenőidőkkel. 

A cikkben szereplő állításokról megkérdeztük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, amint válaszolnak, frissítjük a cikket. 

A Honvédkórházban kialakult helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Bizalmas üzenetküldés

Küldjön nekünk levelet, dokumentumokat bizalmasan!

Ezeken a felületeken személyes adatok megadása nélkül is kapcsolatba léphet velünk!

Írjon titkosított csetüzenetet Signalon!

A számunk: +3615557000

Küldjön titkosított emailt eldobható email címről Protonmailen!

Címünk: index.hu@protonmail.com

További részleteket itt olvashat, adatvédelmi nyilatkozatunkat pedig itt találja.