Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Orbán Viktorral is találkozik a yorki herceg

2018.09.04. 11:23

Budapestre látogat hétfőn András yorki herceg - közölte a Brit Nagykövetség kedden az MTI-vel. Erzsébet brit királynő harmadik gyermeke kétnapos látogatásán találkozik Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterrel. A találkozókon kiemelt témák lesznek: az oktatás, a tudomány, a technológia és a mérnöki hivatás.

Az 58 éves András herceg - aki a brit Építőmérnökök Intézetének (Institution of Civil Engineers, ICE) fővédnöke - megnyitja az ICE fennállásának 200. évfordulója alkalmából a Magyar Mérnöki Kamara által Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében szervezett "Építőmérnök 200" konferenciát. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) pedig a "Társadalmi érték és felelősség a közszférában" című brit-magyar műhelykonferenciát nyitja meg, melynek megvalósításában az NKE partnere a Birminghami Egyetem.

A yorki herceg ellátogat Magyarország első integrált edzőtermébe, a budapesti Suhanj! Fitness-be, ahol fogyatékkal élő és ép sportolók közösen edzhetnek. Az edzőteremben többek között a 2012. évi londoni Paralimpiai Játékok olimpikonjaival is találkozik.

A látogatás zárásaként a herceg részt vesz az általa 2014-ben alapított Pitch&Palace nemzetközi startup verseny első magyarországi döntőjén, ahol a magyarországi tudományos és technológiai startup közösség képviselteti magát.

Az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében a 7. helyet elfoglaló herceg mostanáig egy alkalommal, 2005-ben tett hivatalos látogatást Magyarországon. Jelenleg ő az Egyesült Királyság nemzetközi kereskedelmi és befektetési különmegbízottja.