Erzsébet
1 °C
4 °C

Gulyás Gergely leállította az Orbán család ügyvédjének milliárdos szerződéseit

2018.09.04. 06:38 Módosítva: 2018-09-04 06:53:07

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kikoptatta az Orbán családot képviselő Bajkai István fideszes képviselőhöz köthető ügyvédi iroda milliárdos szerződéseit, írja a 24.hu. A lap úgy tudja: a Miniszterelnökség a 2020-ig meghosszabbítható keretszerződés kifutása után nem kötött újabb kontraktust további részfeladatokra.

Mint korábban az Index is beszámolt róla, az egykori Fidesz-alapító Bajkai István sikeres ügyvédi pályát futott be, majd beszállt a politikába. 2014-ben Erzsébetvárosban lett alpolgármester, idén tavasszal pedig listáról bejutott a parlamentbe. Bajkai az utóbbi időben Orbán Viktor, Orbán Ráhel és Tiborcz István jogi képviselőjeként is fellépett. A Bajkai Istvánhoz köthető SBGK ügyvédi iroda konzorciumban a Nagy és Kiss ügyvédi irodákkal, valamint az Ész-Ker Kft.-vel elnyert egy 4,8 milliárd forintos szerződést a Miniszterelnökségen az uniós közbeszerzések közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadására.

A 24.hu azt írja: a feladat kiszervezését a kancellária új vezetője és az Európai Bizottság auditorai egyaránt indokolatlannak találták. A miniszter kevéssé költséghatékonynak nevezte a külsős tanácsadók megbízását, a brüsszeliek kevésbé szemérmesen durva túlárazást jeleztek a magyar hatóságoknak.

Az eddig felhasznált összeget 3,5 milliárd forintra becsülték. A Miniszterelnökségen úgy számoltak, megéri kirúgni az ügyvédi irodát, és a feladatot a kancellária saját hatáskörében megoldani.  

Bajkai István
Bajkai István
Fotó: Soós Lajos / MTI

A napokban hozott kormányhatározatból az is kiderül, hogy a Miniszterelnökség egy másik hasonló szerződést is kifuttat. A 4,9 milliárd forintos megbízást szintén az SBGK és az Ész-Ker nyerte el. A feladat itt több mint 10 ezer közbeszerzési dokumentum átvilágítása volt.

Az augusztus végén módosított kormányhatározat szerint a 2020-ig meghatározott elméleti keretösszegből 3,3 milliárdot már felhasználtak, a maradék 3 milliárd pedig a Miniszterelnökségre kerül. A 24.hu információi szerint ebből a 3 milliárd forintból oldják meg a Miniszterelnökségen a külső tanácsadók pótlását, vagyis ennyit fizetnek Gulyásék a Miniszterelnökség saját közbeszerzésellenőrző apparátusának bővítésére, a száz „szuperellenőrnek” a következő három évben, 2019 és 2021 között. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?