Egy apró koccanás migránsozó verekedéssé fajult Szombathelyen

2018.09.04. 13:48

Egy kisebb közlekedési incidens történt Szombathelyen, amiben csupán egy visszapillantó tükör sérült meg, a dolog mégis migránsozássá és verekedéssé fajult, írja a 444.hu.

A 28 éves, magyar állampolgár B. és skót barátja, J. hazalátogatott Magyarországra B. szüleihez, akik Szombathelyen élnek. Vasárnap délután közösen mentek a magyar fiú apjának kocsijával valahova, amit a skót fiú vezetett. Ekkor az autóval véletlenül elsodorták egy parkoló autó visszapillantó tükrét. A két fiú meg is állt az autóval, azt gondolták, elnézést kérnek, gyorsan kitöltik a szükséges biztosítási papírokat, aztán mindenki megy a dolgára. 

De amint megálltak, hatan, egy család és egy-két ismerős rohanni kezdett feléjük, és a fiúk szerint szinte rájuk rontottak: rasszista sértéseket kiabáltak, migránsoztak, majd mindkét férfit bántalmazták.

Mivel a skót sofőr nem tudott magyarul, a társaság pedig angolul, így a skót társán, a magyar B.-n töltötték ki dühüket, fojtogatták és arcon ütötték. Ezt a sértettek fel is vették videóra.

A 33 éves skót állampolgárságú fiú bőrszíne kicsit sötétebb: skót édesanyja és iráni édesapja van, ő maga már Skóciában született. Matematikából és fizikából szerzett mesterdiplomát, aztán orvosnak tanult inkább, Skóciában gyógyít, és van jogosítványa.

A fiúk szerint a szombathelyi társaság erőszakosan ragaszkodott ahhoz, hogy a két férfi igazolja személyazonosságát, mutassák meg a forgalmit, és amikor a magyar fiú ennek nem akart eleget tenni, és azt mondta, hogy majd a rendőröknek megmutatja, egy sötétbarna ruhás alak többször arcon ütötte, fojtogatta és gyomrozta. A skót fiúra pedig olyanokat kiabáltak, hogy „büdös geci szar, migráns faszszopó", vagy pedig úgy fenyegetőztek, hogy: „Először előveszed a papírjaitokat, jogosítványt, útlevelet, meg mindent, baszod, mert különben szétbaszom a te meg a hülye, büdös migráns geci haverod fejét, baszd meg."

A kiérkező rendőröknek a társaság azt mondta, azért rohantak a két fiú után, mert azt hitték, el akarnak hajtani, és szerintük csak azért álltak meg végül, mert utolérték őket. A magyar fiú, B. végül feljelentést tett. A rendőrség garázdaság gyanújával kezdett el nyomozni, a gyűlölet-bűncselekményt nem látták megalapozottnak, pedig még a felvételen is hallani lehet, hogy a támadás érzelmi kiváltó oka a skót férfi bőrszíne.

A kár egyébként csupán 15 ezer forint volt, mert a Fiat Puntó visszapillantójának tükrét befoglaló keret tölt el.