Hazahozták Svájcból a Kósát is átverő csengeri kamumilliárdost

NNI hazahozatal-003
2018.09.05. 05:34

Kedden hozták haza Svájcból azt a csengeri nőt, aki amiatt lett országosan ismert, mert átverte a fideszes Kósa Lajost. Sz. Gáborné, vagy ahogy egy ország megismerte, Marika, elhitette mindenkivel, hogy óriási vagyont örökölt Svájcból. Marika azt állította, hogy bár az örökség miatt már milliárdos, de egyelőre nem jött meg a pénz, ezért hiteleztek neki jópáran, akik nyilván azóta is futnak a pénzük után. 

Sz. Gábornét nemzetközi elfogatóparancs alapján április 27-én fogták el Svájcban, kedden adták át a magyar rendőröknek Zürichben, ahonnan este repülővel Magyarországra hozták - áll a rendőrségi közleményben. 

Kósa Lajos úgy került a képbe, hogy Sz. Gáborné egyerről szóló hiteles közjegyzői okirat tanúsága szerinat a 4,3 milliárd eurós (átszámítva 1300 milliárd forintos) örökség kezelését bízta rá a fideszes politikusra, Kósa édesanyjának pedig 2,5 millió eurót (800 millió forintnak megfelelő összeget) akart ajándékba adni. A jelek szerint Kósának az nem tűnt fel, hogy 1300 milliárd forintnyi vagyonnal Sz. Gáborné gazdagabb lett volna, mint Csányi Sándor.

A csengeri sztori a választási kampány hajrájában robbant ki, a Magyar Nemzet írta meg. Kiderült, hogy Sz. Gáborné férje öngyilkos lett. Később a nő Svájcba ment, azzal a szöveggel, hogy intézi az örökséget, amit egyébként a mai napig nem kapott meg. Svájcban fogták el a rendőrök. Egy interjúban azt elismerte, hogy tetemes összeggel tartozik sokaknak.

A 168 Óra információi szerint az asszonyt szerda reggel fél kilenckor hallgatják ki a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, és valószínűleg kezdeményezni fogják az előzetes letartóztatását. Az egyelőre nem világos, hogy akar-e vallomást tenni, de ha igen, akkor átviszik az előzetes letartóztatást kezdeményező tárgyalásra. Ügyvédje, az egyébként DK-s Helmeczy László a 168 Órának nem tudta megmondani, hogy az asszony hajlandó-e a vallomástételre. Azt állítja viszont, hogy Svájcban tett már vallomást.

Még júniusban Helmeczy László a Független Hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, "papír van a birtokában arról, hogy Kósa Lajos külföldi érdekeltségű vagyoni értékű jogot kapott volna ajándékba. „Nem 100-200 milliósat” - idézte akkor a Független Hírügynökség az ügyvédet. Az ügyvéd akkor egyébként konkrétumot is mondott egy ötvenmillió forintos összeg kapcsán, amit a Kiskun Tender Kft.-től kapott kölcsön, és amely végül bizonyíthatatlan módot eltűnt valakinél, akit amúgy meg is neveztek.