Orosz kémek miatt szervezik át Észtország védelmét

2018.09.06. 11:32

Őrizetbe vették az észt hadsereg 38 éves őrnagyát és 65 éves apját, akik a gyanú szerint rendkívül érzékeny katonai titkokat adtak át az orosz katonai elhárításnak. 

Deniss Metsavas valóban sok információ birtokában volt: a 20 éve szolgáló, megbízható ember hírében álló őrnagy ugyanis 2013 óta

az észt vezérkarban dolgozott, részt vett az EU- és NATO-tag Észtország védelmi terveinek kidolgozásában is.

 A szerdai elfogás az észt Delfi oldalán látható.

Egyelőre most mérik fel, mennyi titkot adhatott át a GRU-nak az elmúlt öt évben ő és apja, Peeter Volin. Az észt állami televízió EER beszámolója szerint Metsavas pénzért adta át a titkokat az orosz félnek. Apja nem szolgált az észt hadseregben, csak a Szovjetunió idején szolgált a határőrségnél.

A legrosszabból kell kiindulnunk. A védelmi erőket és az állambiztonságot komoly veszteség érte

– idézte a Newsru.com az észt vezérkari főnököt, Riho Terrast.

Azt már most tudni lehet, hogy az orosz félhez elsősorban a mozgósítási ütemezésekről jutott el információ és arról, hogy egy esetleges támadás esetén milyen segítségre számíthat a szövetségesektől. Metsavas területe a tüzérségi támogatás volt, így ezekhez a tervekhez is hozzájuthatott az orosz elhárítás.

Deniss Metsavas
Deniss Metsavas

Metsavas a cári Oroszország balti és finn területein a 19. században befolyásos szerepet játszó grófi családból származik – bár az apja anyai ágán érkezett nevet a Szovjetunió felbomlása után kapott észt állampolgárságának megszerzésekor vette fel.

A család, noha orosz gyökerei is vannak, mindig észt területen élt, így Észtország megalakulásakor automatikusan kaptak állampolgárságot. Ezt csak azoknak az oroszoknak kellett külön nyelvvizsgával megszerezniük, akik – vagy felmenőik – nem éltek észt területen a szovjet bekebelezés előtt.