Jolán
2 °C
4 °C

Orosz kémek miatt szervezik át Észtország védelmét

2018.09.06. 11:32

Őrizetbe vették az észt hadsereg 38 éves őrnagyát és 65 éves apját, akik a gyanú szerint rendkívül érzékeny katonai titkokat adtak át az orosz katonai elhárításnak. 

Deniss Metsavas valóban sok információ birtokában volt: a 20 éve szolgáló, megbízható ember hírében álló őrnagy ugyanis 2013 óta

az észt vezérkarban dolgozott, részt vett az EU- és NATO-tag Észtország védelmi terveinek kidolgozásában is.

 A szerdai elfogás az észt Delfi oldalán látható.

Egyelőre most mérik fel, mennyi titkot adhatott át a GRU-nak az elmúlt öt évben ő és apja, Peeter Volin. Az észt állami televízió EER beszámolója szerint Metsavas pénzért adta át a titkokat az orosz félnek. Apja nem szolgált az észt hadseregben, csak a Szovjetunió idején szolgált a határőrségnél.

A legrosszabból kell kiindulnunk. A védelmi erőket és az állambiztonságot komoly veszteség érte

– idézte a Newsru.com az észt vezérkari főnököt, Riho Terrast.

Azt már most tudni lehet, hogy az orosz félhez elsősorban a mozgósítási ütemezésekről jutott el információ és arról, hogy egy esetleges támadás esetén milyen segítségre számíthat a szövetségesektől. Metsavas területe a tüzérségi támogatás volt, így ezekhez a tervekhez is hozzájuthatott az orosz elhárítás.

Deniss Metsavas
Deniss Metsavas

Metsavas a cári Oroszország balti és finn területein a 19. században befolyásos szerepet játszó grófi családból származik – bár az apja anyai ágán érkezett nevet a Szovjetunió felbomlása után kapott észt állampolgárságának megszerzésekor vette fel.

A család, noha orosz gyökerei is vannak, mindig észt területen élt, így Észtország megalakulásakor automatikusan kaptak állampolgárságot. Ezt csak azoknak az oroszoknak kellett külön nyelvvizsgával megszerezniük, akik – vagy felmenőik – nem éltek észt területen a szovjet bekebelezés előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?