Ödön
1 °C
11 °C

Nehéz NER-en kívüli expolgármesternek lenni

2018.09.06. 08:46

Négy éve közel kétharmaddal nyerte el Szentistván polgármesteri székét a Fidesz által támogatott jelölttel szemben Pusztai-Csató Adrienn, de nem tölthette ki 2019-ig tartó mandátumát. Arra hivatkozva, hogy a független polgármesterrel nem halad előre a falu, tavaly áprilisban lemondott a képviselő-testület, néhány hónappal később új polgármestert választottak – ekkor Pusztai-Csató – már az Új Kezdet jelöltjeként 42-56 százalékos arányban alulmaradt a hivatalosan független, de Tállai András kampánytámogatását élvező – Dobóné Koncz Judittal szemben.

A Népszava cikke szerint Tállai, aki többek között a térség országgyűlési képviselője, nem bocsátotta meg a 2014-es vereséget, bár a NAV korábbi elnöke visszautasította, hogy beleszólt volna a települések munkájába.

Pusztai-Csató azonban polgármesterként nem kapott meghívást hivatalos rendezvényekre, pályázataikat rendre elutasították, ez vezetett az új választás kiírásához.

Valakik lekérték a híváslistát

Mivel időközin szenvedett vereséget, a volt polgármester végkielégítést nem kaphatott, de a két gyermekét egyedül nevelő egykori jegyző előtte is szembesült a NER-rel: épp a kampány idején kapott egy NAV ellenőrzést unokatestvére cukrászdája, amelybe betársult. „Máskor egy vastag boríték érkezett a telefonszolgáltatójától a lakására, azzal, hogy küldik az általa lekért híváslistát. Ilyet azonban ő nem kért, ám mivel telefonja a polgármesteri hivatal flottájának része volt, így vélhetően mások voltak kíváncsiak arra, kikkel beszélgetett. Ez személyiségi jogokat sért, emiatt a helyi jegyzőnél tett panaszt, aki azóta sem méltatta válaszra.”

Pusztai-Csatót a környékbeli települések sem merték alkalmazni, egy 2014-es törvénymódosítás nyomán pedig arra sem számíthatott, hogy polgármesteri megbízatásának végével korábbi munkahelyére mehet vissza.

Végül Gödöllőn – a várost évtizedek óta az egykori MDF-es, jelenleg az Új Kezdet élén álló Gémesi György vezeti – kapott munkát, beruházási jogászként. 

Mivel nem voltam kompatibilis a politikával, minden megtettek, hogy dilettánsnak állítsanak be, annak ellenére, hogy jegyzőként már volt közigazgatási tapasztalatom. A mostani munkakörömben jogászok minősítenek, és rendre pozitív visszajelzéseket kapok. Ezért is gondolom úgy, hogy egyfajta szervezett boszorkányüldözés folyt ellenem, amit persze nem helyi kútfőből vezényeltek le – mondta a Pusztai-Csató, aki kisebbik fiával költözött Gödöllőre, a nagyobbik továbbra is Egerben tanul, így a család csak hétvégenként látja egymást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?