A gondozottakkal vetettek tévét, hangosítást egy szociális otthonban

2018.09.07. 08:29

A gondozottak pénzéből vettek tévét, mosógépet, antennát és több százezer forintos hangtechnikai berendezést egy nagymágocsi szociális otthonban, írja a Népszava.

Az alapvető jogok biztosának jelentése szerint az Aranysziget Szociális Otthonban a beszerzésnél azokhoz a lakókhoz fordultak, akikről tudták, hogy van elég pénzük. A vagyontárgyak tulajdoni viszonyainak rendezésére szerződést írattak alá velük, hogy eladják az eszközöket a Nagymágocsi Kastélyotthonért Alapítvány részére, de a vételár összegét és a fizetés módját már nem rögzítették.

Az eszközök egy részére nem is volt szükségek a gondozottaknak, a hangtechnikai eszközöket például elsősorban az intézmény használta rendezvényekre. 

A megvásárolt eszközök jog szerint az ellátottak tulajdonai voltak, de a vagyontárgyaikról készült leltárba kerültek be, és egyikük halála után a hagyatéki leltárba sem.

A nagymágocsi otthonban egyébként a kihasználtság 100,67 százalékos, szakápolóból nincs elég, a gondozók száma majdnem háromszorosa az ápolóéknak, és a túlzsúfoltság miatt egyes lakók elhelyezése sem megfelelő.