Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Sok az antidepresszáns a Balatonban

2018.09.07. 15:58

A Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai 137 hatóanyagot vizsgáltak a Zala folyónál, a Balaton északi és déli partjánál, Siófoknál, a Sió csatorna mentén, összesen 53 helyről vett vízmintákban - számolt be a Sonline.hu

Pirger Zsolt, az intézet Kísérletes Állattani Osztályának csoportvezetője azt mondta, hogy a 137-ből 68 hatóanyag mindegyik gyűjtőponton előfordult. Ezeket biológiai hatások alapján kilenc hatóanyagcsoportba lehet sorolni.

A mintákból leggyakrabban az antidepresszáns és epilepszia ellenes hatóanyagokat mutatták ki. Pirger szerint ezen készítmények kémiai szerkezete nagyon stabil, és ezért a hatóanyag-molekulák nehezen bomlanak el a természetben, és a tablettákban alkalmazott hatóanyagtartalom is magasabb, mint az összes többi csoportnál. "Ebből adódóan a kiválasztáskor sokkal több kerül ki a szervezetből" - mondja a szakértő.

De azért is lehet ebből sok a vízben, mert ezeknek a gyógyszereknek széleskörű a felhasználása, és a krónikus terápiás alkalmazása is magas Magyarországon – tette hozzá. 

A kutatók a Balaton ökológiai állapotát vizsgálják, és szeretnék tudni, milyen külső hatások érik a vízben ökoszisztémát alkotó élőlényeket, ismerniük kell, hogyan fordulnak elő az emberi eredetű gyógyszermaradványok a tóban, illetve folyókban. 

A vizsgálatokból kiderült, hogy a gyógyszermaradványoknak rövid távú ökológiai hatása nincsen, a kutatást azonban folytatni kell, mert a hosszú távú hatásról csak keveset tudnak. A hatóanyagok emberre egyáltalán nem veszélyesek, hiszen ha valaki egyszerre inna meg ezer liter vizet, akkor is csak annyi hatóanyag kerülne a szervezetébe, amennyit egy tabletta tartalmaz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?