Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Fideszes váltja le a botrányba keveredett gávavencsellői polgármestert

2018.09.09. 21:08 Módosítva: 2018.09.09. 21:42
Gávavencsellőn időközi önkormányzati képviselői- és polgármester választást tartottak, Mezőtúron egy önkormányzati képviselőt választottak. Gávavencsellőn a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje 69,83 százalékkal győzött. Mezőtúron 5 szavazat különbséggel az MSZP-s aspiráns lett a befutó a független, de a Fidesz-KDNP által támogatott jelölt előtt.

A csaknem négyezer lakosú, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőn Berecz János, a Fidesz-KDNP jelöltje lesz a polgármester a vasárnapi időközi önkormányzati választások előzetes eredménye alapján. Az eddig önkormányzati képviselőként dolgozó Berecz a szavazatok 69,83 százalékát kapta meg.  Vojtó Mihályné eddigi független polgármesterre 30,17 százalék szavazott a településen. A vasárnapi választáson a szavazásra jogosultak 59 százaléka vett részt, 1074 érvényes szavazat született. 

Gávavencsellőn azért írtak ki időközi választást, mert a képviselő-testület májusban feloszlatta magát. A polgármesteri posztra ketten pályáztak, a hatfős testületbe tizennégyen jelöltették magukat, közülük hatan a Fidesz-KDNP színeiben, nyolcan pedig függetlenként. Ennek eredménye még nincs meg.

Berecz János
Berecz János
Fotó: Berecz János / Facebook

Az eddigi polgármester, a független Vojtó Mihályné többször is szerepelt az országos médiában különböző ügyek miatt. 2015-ben derült ki, hogy előző évben a testület alakuló ülésén 2,5 millió forintot szavaztak meg neki 118 nap ki nem vett szabadsága miatt, ami azt jelentette, hogy négy év alatt csak pár napot volt szabadságon - legalábbis papíron. A pénzt az ellene folyó perekre akarta költeni.

A település korábban nem volt túl sikeres a pályázatokon, később azonban sorra nyertek:közel 200 milliót a iskolaenergetikára, 40 milliót a fogorvosi rendelőre, 10 milliót minibölcsődére és 16 milliót a Rétköz-turisztikai fejlesztésére. 2017-ben a  Hír Tv derítette ki, hogy a roma  szegregáció felszámolása kapott 135 millió forintból masszázsra, léleksimogató beszélgetésekre, Oravecz Nóra közönségtalálkozóra, gyógynövényes előadásra, stresszkezelés és életkedv-előadásra, valamint workshopra  költötték, a romákat viszont többször nem engedték be a nekik épített szolgáltatóházba, ahol moshattak, tisztálkodhattak és főzhettek volna.

A Hír Tv a három szociális-közösségi ház közül csak egyet talált nyitva, de ott is csak egy sertéstelep működött a hátsó udvarban. Mi közül hozzá? - Vojtó Mihályné folyamatosan ezt ismételgette a Hír Tv riporterének kérdésére, majd  érdemi válaszok helyett  személyeskedésbe váltott.  

Idén a testület 299 millió forintot (!) kapott arra, hogy 10  fővel (!) növeljék meg egy épülő óvoda kapacitását. A polgármester ragaszkodott ahhoz, hogy a pályázathoz nettó 29 millió forint önerőt fizessen be a község, csakhogy ennyi pénze nem volt a községnek. A polgármester azzal érvelt, hogy ezt a pénzt majd vissza fogják kapni. Később megszorításokat akart alkalmazni az önkormányzat intézményeinél, végül a képviselő-testület nem fogadta el a költségvetést és feloszlatta magát.  

Mezőtúron szocialista jelöltet választottak

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúr 2. számú egyéni választókerületében egyéni választókerületi képviselőt választottak az eddigi képviselő halála miatt. A tisztségért négyen indultak: egy jelölt az MSZP, egy a Magyar Munkáspárt színeiben, ketten pedig függetlenként, de egyikük, Uzsoki János fényképész, korábbi többszörös országos bajnok távolugró és olimpikon a Fidesz-KDNP egyértelmű támogatásával.

Itt több mint 1800-an adhatták volna le voksukat, de a vasárnapi szavazáson rendkívül alacsony, 22 százalékos volt a részvétel, azaz összesen 404 érvényes szavazat érkezett. Ezek alapján a szocialista Kovács Mihály kerülhet be a képviselő-testületbe a szavazatok 36,88 százalékával. A Fidesz-KDNP támogatásával indult Uzsoki János 5 szavazattal maradt le tőle (35,64 százalék).