Aliz
6 °C
14 °C

Fideszes váltja le a botrányba keveredett gávavencsellői polgármestert

2018.09.09. 21:08 Módosítva: 2018-09-09 21:42:25
Gávavencsellőn időközi önkormányzati képviselői- és polgármester választást tartottak, Mezőtúron egy önkormányzati képviselőt választottak. Gávavencsellőn a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje 69,83 százalékkal győzött. Mezőtúron 5 szavazat különbséggel az MSZP-s aspiráns lett a befutó a független, de a Fidesz-KDNP által támogatott jelölt előtt.

A csaknem négyezer lakosú, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőn Berecz János, a Fidesz-KDNP jelöltje lesz a polgármester a vasárnapi időközi önkormányzati választások előzetes eredménye alapján. Az eddig önkormányzati képviselőként dolgozó Berecz a szavazatok 69,83 százalékát kapta meg.  Vojtó Mihályné eddigi független polgármesterre 30,17 százalék szavazott a településen. A vasárnapi választáson a szavazásra jogosultak 59 százaléka vett részt, 1074 érvényes szavazat született. 

Gávavencsellőn azért írtak ki időközi választást, mert a képviselő-testület májusban feloszlatta magát. A polgármesteri posztra ketten pályáztak, a hatfős testületbe tizennégyen jelöltették magukat, közülük hatan a Fidesz-KDNP színeiben, nyolcan pedig függetlenként. Ennek eredménye még nincs meg.

Berecz János
Berecz János
Fotó: Berecz János / Facebook

Az eddigi polgármester, a független Vojtó Mihályné többször is szerepelt az országos médiában különböző ügyek miatt. 2015-ben derült ki, hogy előző évben a testület alakuló ülésén 2,5 millió forintot szavaztak meg neki 118 nap ki nem vett szabadsága miatt, ami azt jelentette, hogy négy év alatt csak pár napot volt szabadságon - legalábbis papíron. A pénzt az ellene folyó perekre akarta költeni.

A település korábban nem volt túl sikeres a pályázatokon, később azonban sorra nyertek:közel 200 milliót a iskolaenergetikára, 40 milliót a fogorvosi rendelőre, 10 milliót minibölcsődére és 16 milliót a Rétköz-turisztikai fejlesztésére. 2017-ben a  Hír Tv derítette ki, hogy a roma  szegregáció felszámolása kapott 135 millió forintból masszázsra, léleksimogató beszélgetésekre, Oravecz Nóra közönségtalálkozóra, gyógynövényes előadásra, stresszkezelés és életkedv-előadásra, valamint workshopra  költötték, a romákat viszont többször nem engedték be a nekik épített szolgáltatóházba, ahol moshattak, tisztálkodhattak és főzhettek volna.

A Hír Tv a három szociális-közösségi ház közül csak egyet talált nyitva, de ott is csak egy sertéstelep működött a hátsó udvarban. Mi közül hozzá? - Vojtó Mihályné folyamatosan ezt ismételgette a Hír Tv riporterének kérdésére, majd  érdemi válaszok helyett  személyeskedésbe váltott.  

Idén a testület 299 millió forintot (!) kapott arra, hogy 10  fővel (!) növeljék meg egy épülő óvoda kapacitását. A polgármester ragaszkodott ahhoz, hogy a pályázathoz nettó 29 millió forint önerőt fizessen be a község, csakhogy ennyi pénze nem volt a községnek. A polgármester azzal érvelt, hogy ezt a pénzt majd vissza fogják kapni. Később megszorításokat akart alkalmazni az önkormányzat intézményeinél, végül a képviselő-testület nem fogadta el a költségvetést és feloszlatta magát.  

Mezőtúron szocialista jelöltet választottak

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúr 2. számú egyéni választókerületében egyéni választókerületi képviselőt választottak az eddigi képviselő halála miatt. A tisztségért négyen indultak: egy jelölt az MSZP, egy a Magyar Munkáspárt színeiben, ketten pedig függetlenként, de egyikük, Uzsoki János fényképész, korábbi többszörös országos bajnok távolugró és olimpikon a Fidesz-KDNP egyértelmű támogatásával.

Itt több mint 1800-an adhatták volna le voksukat, de a vasárnapi szavazáson rendkívül alacsony, 22 százalékos volt a részvétel, azaz összesen 404 érvényes szavazat érkezett. Ezek alapján a szocialista Kovács Mihály kerülhet be a képviselő-testületbe a szavazatok 36,88 százalékával. A Fidesz-KDNP támogatásával indult Uzsoki János 5 szavazattal maradt le tőle (35,64 százalék). 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?