Erzsébet
1 °C
4 °C

Tovább erősödött a bevándorlásellenes párt Svédországban

2018-09-09T160752Z 901213795 RC11B1551260 RTRMADP 3 SWEDEN-ELECT
2018.09.09. 20:03 Módosítva: 2018-09-10 01:57:27
  • A svédországi választásokon ugyan a kormányzó Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot, de sokat veszített népszerűségéből, és több mint száz éve nem ért el ilyen rossz eredményt. 
  • A bevándorlásellenes Svéd Demokraták továbbra is a harmadik legerősebb párt. Támogatottságuk a négy évvel ezelőttihez képest 4,6 százalékkal emelkedett. 
  • Nehéz lesz kormányt alakítani Svédországban.

A svédországi parlamenti választások eredményének 96 százalékos feldolgozottsága alapján a kisebbségben kormányzó Szociáldemokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot. 

Stefan Löfven kormányfő pártja azonban veszített népszerűségéből, történelmi mélypontra került, több mint száz éve nem ért el ilyen rossz eredményt. 

Az 1889-ben alapított pártnak csak működése első éveiben, és legutoljára az 1911-es választáson volt ilyen alacsony a támogatottsága.

Csökkent a kormánykoalícióban részt vevő Zöld Párt és az ellenzék fő erejét alkotó Mérsékelt Párt támogatottsága is. A jobboldali ellenzéki blokkon belüli kisebb pártok, így a Kereszténydemokrata Párt és a Centrum Párt több szavazatot kapott, mint a négy évvel ezelőtti választáson. Ugyanez igaz a Baloldal Pártra is, amely eddig ellenzékből támogatta a kisebbségi kormányt. 

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták négy éve 12,9 százalékot kaptak, most 4,6 százalékkal tovább növelték erejüket.  

Ugyan voltak olyan előrejelzések, amelyek szerint ez a párt lesz a második legnagyobb erő a svéd parlamentben, de ezt nem sikerült elérniük. 

A választási eredmények alapján nehéz lesz az újabb kormányalakítás Svédországban. A Svéd Demokratákkal egyik politikai erő sem akar együttműködni. A baloldali és a jobboldali blokk is csak kisebbségi kormányt tud alakítani.

A svéd politikában nincs hagyománya a nagykoalíciónak, most pedig különösen nem várható ez a megoldás, hiszen ez ellenzékben tovább erősítené a Svéd Demokratákat. 

A választáson Svédországot 2014 óta kisebbségben kormányozta a Szociáldemokrata Párt és a Zöld Párt. A kormányt kívülről támogatta  a szélsőbaloldali Baloldali Párt. Az ellenzéket a Mérsékelt Párt körüli jobbközép szövetség (Centrum Párt, Kereszténydemokraták és Liberálisok) alkották. Jelenleg így néznek ki a két blokk és a Svéd Demokraták közötti erőviszonyok.

Az 1988-ban, alapított  Svéd Demokrata Párt eredetileg neonáci ideológiák mentén szerveződött, később a bevándorlást és az EU-ból való kilépést tette meg fő témájává. A párt 2005-től Jimme Åkesson vezetésével egyre inkább elhagyta a túlságosan radikális elemeket. 2010-re 5,7 százalékkal sikerült bejutniuk a parlamentbe, négy éve már 12,9 százalékot értek el. Most ismét közel 5 százalékkal növelték támogatottságukat.  

Svédországban is társadalmi és politikai feszültséget okozott, hogy a  2015-ös migrációs válság alatt 163 ezren érkeztek a tízmilliós országba, az elmúlt hat évben pedig összesen 400 ezer menekültkérelmet nyújtottak be. A liberalizmusáról, nyitottságáról híres ország végül arra kényszerült, hogy lezárja határait. A migrációval kapcsolatos pozitív és negatív tapasztalatokról ott élő magyarok is meséltek az Indexnek

Azóta a baloldali kormány több szigorítást vezetett be menekültügyben: fokozták a kitoloncolásokat, megnehezítették a családegyesítéseket. A skandináv országnak azóta számos problémával kellett szembesülnie: néhány város külső negyedében szabályos no-go zónák alakultak ki, helyi bandák összecsapásai okoztak feszültséget, de a kampányban előkerült a gyerekházasságok kérdése is. Ezeket az ügyeket leginkább a populista-bevándorlásellenes Svéd Demokraták lovagolta meg. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?