21 ember és 169 ezer forint kell egy hatfős család kilakoltatásához

2018.09.12. 12:57

Ellenzéki képviselők, jogvédők tiltakozása mellett lakoltattak ki Ferencvárosban egy hatfős családot augusztus 14-én devizahitel-tartozás miatt. A család nem tudta fizetni a részleteket, a végrehajtó elárverezte a lakást. A 36 milliós lakás hiteléből még 18 millió forint tartozás maradt. 

Az ellenzék nem sokkal később rendkívüli ülést kezdeményezett a kilakoltatások ügyében, amire a Fidesz-KDNP képviselői nem mentek el.

A DK-s Oláh Lajos korábban írásbeli kérdéssel fordult Gulyás Gergelyhez, hogy megtudja, hány kilakoltatás volt idén. A válaszból kiderült, május óta összesen 1355 kilakoltatás történt az országban, a kilakoltatások 61,25 százalékát – 810 esetet – a lakóingatlanok sikeres árverését követő birtokbaadási eljárások tették ki, de voltak egyéb okból végrehajtott kilakoltatások is:

  • lakásügyben hozott határozat végrehajtása miatt 310,
  • önkényesen elfoglalt lakás kiürítése miatt 81,
  • bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést követően 4,
  • a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt eljárás során pedig 130 kilakoltatás zajlott le.

A fenti, ferencvárosi esettel kapcsolatban pedig a jobbikos Sneider Tamás kérdezett, az erre kapott választ Facebook-oldalán osztotta meg. Azt írja:

Augusztus 14-én egy hatfős családot, köztük egy öt hónapos kisgyereket és egy várandós anyát lakoltattak ki rendőrségi támogatással a fideszes városvezetésű Ferencvárosban. Hiába érkezett a helyszínre Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke és Pintér Tamás képviselőtársunk, a kilakoltatást ők sem tudták megakadályozni. Az eset kapcsán a Készenléti Rendőrség Hivatalához fordultam, ahonnan azt a tájékoztatást kaptam, hogy a "feladatot" 21 (!) fővel, 169 ezer forintnyi közpénz elfüstölésével oldották meg.

A kilakoltatás tízezreket fenyeget ma Magyarországon, ennek hátteréről legutóbb  itt írtunk  részletesebben.