Erzsébet
1 °C
4 °C

A Rudas fürdő üzemeltetője közleményben ismerte el, hogy 7-8 éve engedik a szennyvizet a Dunába

2018.09.12. 17:33

Ma reggel, a 444 cikke alapján számoltunk be róla, hogy még 2017 végén posztoltak fotókat arról dunai pecások, hogy a Rudas fürdő dunai befolyóján szardarabokat, tamponokat, betéteket, vécépapírt engednek ki a fürdőből egyenesen a Dunába. Ez az a csatorna, ahol a tisztított medencevizet engedik elvileg a folyóba. A vizsgálatok végül megállapították, hogy valóban szennyvíz folyik a fürdőből a folyóba. 

Ezután január elején egy búvár szakértő azt is megállapította, hogy mi a hiba oka: „a gyűjtővezeték felújításakor egy aknát tévedésből nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra a gyógyfürdőben". A hatóság 2018. május 1-i határidőt adott a hiba kijavítására. A határidő után továbbra is tapasztalható volt a probléma, így újabb vizsgálat jött, amiből kiderült, a kért javítások elkészültek, de újabb vizesblokkról derült ki, hogy annak használt vize a Dunába folyik. A korábbihoz képest már kisebb mennyiségben, és a fürdővízzel keveredve a víz minősége már kielégíti az élővízbe vezethetőség követelményeit.

A 444 reggeli cikke végén azt írta: "az eset nem érdektelen vonása az sem, hogy amikor a pecások tavaly télen kiszúrták a dolgot, a fürdő mennyi ideje eregette már a szennyét a folyóba, de ezt még nem sikerült kiderítenem". Hát most kiderült, közleményben reagált ugyanis a Rudas fürdőt üzemeltető BGYH Zrt.

A cég a közleménye változtatás nélkül a következő:

"2010-ben - még az előző, MSZP-SZDSZ-es városvezetés alatt - a Budai Duna-parti főgyűjtő megépítése során megbízott projekt menedzsmentjeként eljáró Enviroduna Kft. feladata volt a Ø 60-as bekötőcsatorna megépíttetése, valamint a Rudas fürdőben már a korábbi években szétválasztott szennyvíz rákötést is a kivitelezőnek kellett volna elvégeznie.

Ez sajnálatos módon nem történt meg, amelyről a BGYH Zrt.-nek nem volt tudomása, hiszen a szennyvízgyűjtő akna a Rudas fürdő területhatárán kívül található. Jelenleg ez a szennyvíz a használt medencevízzel együtt a Társaság magáncsatornáján keresztül folyik bele a Dunába, amiről a 2011-ben kiadott vízjogi üzemeltetési engedély is szól. Az augusztusban kapott hír kapcsán, Társaságunk és az FCSM munkatársai folyamatosan vizsgálják annak lehetőségét, hogy a kialakult helyzetet minél előbb megoldják. Fontos megjegyezni, hogy a kifolyó, hígított szennyvíz minősége a Dunára előírt valamennyi határértéknek megfelel."

A közleményből kiderül tehát, hogy a kivitelező cég nem épített ki fontos csatornaszakaszokat, de furcsa, hogy a fürdő, illetve annak üzemeltetői azt soha nem ellenőrizték, hogy valóban jó helyre megy-e a szennyvizük. A közlemény tehát azt állítja, a fürdő 2010 óta úgy engedte a szennyvizet a Dunába, hogy nem tudott róla. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?