Ödön
1 °C
11 °C

Hónapokig engedte a szennyvizet a Rudas fürdő a Dunába

2018.09.12. 06:30

Frissítés: A cikk megjelenése után a fürdő üzemeltetője közleményben reagált, azt itt tudja elolvasni.

Még 2017 végén posztoltak fotókat arról dunai pecások, hogy a Rudas fürdő dunai befolyóján szardarabokat, tamponokat, betéteket, vécépapírt engednek ki a fürdőből egyenesen a Dunába. Ez az a csatorna, ahol a tisztított medencevizet engedik elvileg a folyóba. Az egyik horgász hivatalosan is bejelentést tett, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága, majd a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig azonnal ki is vizsgálta a dolgot, és megállapította:

„a bejelentés igazat állított, és a Rudas egy vezetéken át tényleg szennyvizet enged a Dunába”

– írja cikkében a 444.hu. Majd január elején egy búvár szakértő azt is megállapította, hogy mi a hiba oka: „a gyűjtővezeték felújításakor egy aknát tévedésből nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra a gyógyfürdőben" – írja a lap. A csatornázási művekkel történő egyeztetés után a hatóság 2018. május 1-i határidőt adott a hiba kijavítására.

Igen ám, de a határidő lejárta után továbbra is tapasztalták a horgászok a vízbe ömlő szennyvíz problémáját, amit jeleztek is a lapnál. Az újabb körkérdésre a fürdő azt válaszolta, hogy a javítások határidőre elkészültek, a problémát nekik senki nem jelezte, a csatornázási művek viszont komolyan vette az újabb jelzést, ezért újabb vizsgálatot rendelt el, aminek az lett az eredménye, hogy kiderült:

„egy másik vizesblokk használt vize még mindig nem a megfelelő csatornán keresztül távozik"

De ez már a korábbihoz képest elenyésző mennyiség, és a medencék vizével keveredve olyan hígítással érkezik a folyóba, hogy a Dunába érkező víz minősége kielégíti az élővízbe vezethetőség követelményeit. Ettől függetlenül az FCSM újra kérte, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-t, hogy ezt is javítsák ki. 

A lap azzal zárja, horgászok fotói alapján – bár a korábbi szinthez képest visszafogottabban, de – továbbra is látható a probléma. A lap kérdéseket küldött a fürdőnek, egyelőre nem kaptak választ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?