Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Koncepciós pert sejt a Teréz körúti robbantásban elítélt édesapja

2018.09.12. 13:07 Módosítva: 2018-09-12 13:07:11

"Beszélt Német Szilárd, Kósa Lajos, ülésezett a nemzetbiztonsági bizottság, aztán jöttek a rendőrségi kitüntetések. Mire föl, honnan tudták, hogy ebből ez lesz? De hát a koncepciós pereknek ez az alapjuk, ezért nem kellett volna két évig bohóckodni, meg a vizsgálatokat megcsinálni, ha már megírták az ítéletet" - mondta a Teréz körúti robbantás miatt fiára kimért életfogytiglani büntetés után Papp László.

A férfi szerint azonban ennek már a sajtóban sem tud hangot adni. "Többször elmondtam a Zalai Hírlapban, aztán megvásárolták azt is." "Nyilván a Fidesz érdeke volt, hogy ez a robbantás megtörténjen. Furcsa módon Kakuk György, akinek lehetett információja, meghalt" - mondta a DK tavaly januárban elhunyt politikusáról, hozzátéve, hogy neki személy szerint semmi köze a DK-hoz, de ez a haláleset is "elég érdekes".

"Ha esetleg én is meghalnék - bár nekem sincs semmi baja a szívemnek - akkor sorstársak lehetünk. Undorító dolog, hogy rendőröket használtak fel politikusok, és ebbe a fiamat meg a családunkat is be akarták vonni. A lányomat is oda hívták házibuliba a Király utcába és tudni lehetett, hogy én is a közelben vagyok. Ezek nagyon furcsa véletlenek" - mondta az édesapa.

Hogy pontosan mi lehetett elképzelése szerint a kormány szándéka egy megrendezett merénylettel, azt ő sem tudta megmondani.

Arra egyébként a bíró is utalt ítéletében, a büntetés súlyosságát indokolva, hogy a "bűncselekmény olyan időpontban történt, ami politikai találgatásokra adhatott okot", elvégre ez nem sokkal a migránskvótával kapcsolatos népszavazás előtt történt. A kormány azonban a legelső találgatásoknál sem hangoztatta, hogy egy nyugat-európaihoz hasonló migrációhoz köthető terrorista támadásról lehet szó.

"'Nem tudom, mi lehetett a szándék, nem is tudom bizonyítani, csak feltételezem, ahogy sok más ember is. Kormányzati oldalról nyilatkoztak, aztán másfél évig sározták a fiamat az újságjaikban, de nem volt energiám sajtóperekre. Egy érdekkörnek lehetett fontos az ügy nem tudok mást kitalálni."

Papp szerint a bizonyítékok vizsgálata is vitatható: volt szakértő, aki egyben, volt, aki darabokban kapta meg a merényletnél talált, P. László DNS-ét tartalmazó vezetékeket, amelyek szerinte egyébként is furcsán, egy irányba szóródva feküdtek a helyszínen. "Az ott begyűjtött DNS a kukába mehet, a környék ugyanis 15 percig biztosítatlan volt."

A helyszínen az ablaküvegen nem is találtak DNS-t, "aztán később hirtelen mégis" - sorolta az apa, aki szerint a nyomszakértő is másmilyen cipőről beszélt, mint amilyet végül a fiához köthetően találtak és a magasságszakértő is úgy módosította az álláspontját, hogy a leírás passzoljon a fiára.

A fia otthonánál, a Zala megyei Homokkomáromban lévő háznál zajlott házkutatást is törvénytelennek tartja: "A fiam előző nap átadta a kulcsokat, másfél órát rámoltak a rendőrök, erről jegyzőkönyv sincs. Aztán találtak robbanószert, felrobbantották, de nem vettek róla mintát, mert hogy felrobbant volna, ha megpróbálják. Hülyének nézik az embert." A szemtanúk bizonyosságát is vitatja, volt olyan, aki "az orráig nem látott el". 

Hogy a fia hogy keveredhetett bele egy ilyen megrendezett akcióba, azzal kapcsolatban csak találgat: "Ő egy balfácán, egyedül élt, részben fasírtban voltunk, annyira nem, csak ilyen apa-fia viszony volt. Ezt is a szemére hányták, hogy megszakította a kapcsolatát a családdal, de ez nem igaz, telefonáltunk."

Szerinte az sem a fiára vall, hogy a házában katonás sorrendben álltak a flakonok. "Épp az volt a gond, hogy trehány volt. Egy ilyen szerkezethez fegyelem kell, ő szétszórt volt, csak felrobbantotta volna magát." Az apa úgy gondolja, hogy a bíró egyszerűen az ügyész álláspontját elfogadva felolvasta a vádiratot "Ez a legkényelmesebb, ezt próbáltam a szemébe mondani."

A család helyzetét ismerők szerint a családi konfliktust is számításba kell venni. P. László Gergely és testvére édesapjukkal Uruguayba ment el a válófélben lévő édesanya illetve a bírósági döntés elől, amely szerint az akkor 4 és 7 éves gyerekeket nála kellett volna elhelyezni. Elmondásuk szerint az anya nem is kereste a kapcsolatot a gyerekekkel, ám nem sokkal a merénylet előtt szokatlanul érdeklődött, még arról is, hány centiméter magas a fia. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?