Budapesti szennyvíz bűzölög Hatvanban

2018.09.14. 09:31

Olajos massza bűzölög Hatvan határában – írta a Magyar Idők.  A környezetkárosítás miatt feljelentést tett a város önkormányzata. A földeken talált bűzös anyag a közeli depóból származhat, ahová a főváros szennyvíziszapját is hordják ártalmatlanításra. A kezelésért felelős cég visszautasítja a vádakat. A szagok hónapok óta érezhetők a Heves megyei városban. 

A városban már aláírásgyűjtés indult, hogy a hatóság lássa, a bűz ezreket érint.

„A jelzett helyen, Nagygombos közelében, a Zagyva-híd és a 21-es főút közötti területen bukkantak rá a hatóságok az ismeretlen összetételű, olajos állagú, szúrós szagú, képlékeny masszára a kukoricaföldön. Az érintett terület a Hunviron Kft. telepe mellett található, sokak szerint éppen a társaság a felelős a városban érezhető bűzért.

A cégbírósági iratok szerint a Hunvironban 25 százalékos részesedést vásárolt az Ewc-H Kft., amely közbeszerzésen indulva szerződést kötött a Fővárosi Csatornázási Művekkel arról, hogy évi 40-50 ezer tonna budapesti szennyvíziszapot a hatvani lerakóban helyeznek el. Vagyis Hatvan és térsége a főváros szennye miatt szenvedhet” – írta a lap, amely szerint valószínű, hogy a cég több szennyes anyagot fogadott be, mint amennyit képes a megfelelő ütemben ártalmatlanítani.

Az önkormányzat feljelentése után, a környezetvédelmi hatóság is feljelentést tett, azt kutatva, milyen anyagokat fogadott be a Hunviron, amely telephelyén nem engedélyezte az önkormányzatnak a mintavételt.