Aliz
6 °C
14 °C

Közpénzből épül a többmilliós tandíjú, elit iskola Debrecenben

2018.09.14. 10:17 Módosítva: 2018-09-14 10:18:08

Teljes egészében közpénzből épül az az elit iskola Debrecenben, ahol az éves tandíj 2,5-5 millió forint lesz. A Debreceni Nemzetközi Iskolát (International School of Debrecen) a magyar állam 3,3 milliárd forintos támogatásából építik meg, írja a 24.hu.

Az iskolát a Modern Városok Program részeként finanszírozza a költségvetés. Az egyik célja, hogy a Debrecenben épülő BMW-gyár és más  külföldi nagyvállalatok dolgozóinak gyermekei is ide járhassanak. Az iskolát a Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ üzemelteti majd. A központ 97 százalékban a Debreceni Önkormányzat, 3 százalékban pedig a magyar állam tulajdonában van, illetve a Debreceni Egyetem is tulajdonrészt szerzett benne.

A nemzetközi iskola létrehozására 2015-ben kötött együttműködési megállapodást a kormány és a debreceni önkormányzat. A terveket a BORD Építész Stúdió készítette. Az iskola  közvetlenül a Nagyerdő és egy Natura2000-es terület mellett épül meg. A koncepció az volt, hogy a  ligetes belső udvart és a sportpályákat (köztük egy föld felett „lebegő” kosárlabdapályát) körülvevő épület minél inkább illeszkedjen a zöld környezethez.

Az iskola látványterve
Az iskola látványterve
Fotó: International School of Debrecen

Az iskolának már van honlapja, és ezen olvashatók a tandíjak. Az óvoda egy évre közel 2,5 millió forint. Az iskola első öt évfolyamán évente majdnem 3 millió forint. A  következő öt év már majdnem 4 millióba kerül évente,  az utolsó két évfolyam ára megközelíti az 5 millió forintos összeget évente. Emellett külön díjat számolnak fel a jelentkezésért (100 ezer forint), az étkezés  naponta 1500 forint, és az iskolabusz sem lesz ingyenes. 

Az iskolában tanítanak mandarin nyelvet, baseballt és robotikát is, és a diákok  magyar és nemzetközi érettségit is szerezhetnek.  Ha valaki az óvodától a 12. osztályig ide járatja a gyermekét, annak ez 45 millió forintba fog kerülni. 

Öreg János, az iskola igazgatója arra a kérdésre, hogy nem érez-e ellentmondást az állami támogatás és a több millió forintos tandíj között, azt válaszolta: „Ezt a kérdést nem kiragadottan kell kezelni. A magyarországi nemzetközi iskolák színvonalának megfelel ez a tandíj."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?