Közpénzből épül a többmilliós tandíjú, elit iskola Debrecenben

2018.09.14. 10:17 Módosítva: 2018.09.14. 10:18

Teljes egészében közpénzből épül az az elit iskola Debrecenben, ahol az éves tandíj 2,5-5 millió forint lesz. A Debreceni Nemzetközi Iskolát (International School of Debrecen) a magyar állam 3,3 milliárd forintos támogatásából építik meg, írja a 24.hu.

Az iskolát a Modern Városok Program részeként finanszírozza a költségvetés. Az egyik célja, hogy a Debrecenben épülő BMW-gyár és más  külföldi nagyvállalatok dolgozóinak gyermekei is ide járhassanak. Az iskolát a Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ üzemelteti majd. A központ 97 százalékban a Debreceni Önkormányzat, 3 százalékban pedig a magyar állam tulajdonában van, illetve a Debreceni Egyetem is tulajdonrészt szerzett benne.

A nemzetközi iskola létrehozására 2015-ben kötött együttműködési megállapodást a kormány és a debreceni önkormányzat. A terveket a BORD Építész Stúdió készítette. Az iskola  közvetlenül a Nagyerdő és egy Natura2000-es terület mellett épül meg. A koncepció az volt, hogy a  ligetes belső udvart és a sportpályákat (köztük egy föld felett „lebegő” kosárlabdapályát) körülvevő épület minél inkább illeszkedjen a zöld környezethez.

Az iskola látványterve
Az iskola látványterve
Fotó: International School of Debrecen

Az iskolának már van honlapja, és ezen olvashatók a tandíjak. Az óvoda egy évre közel 2,5 millió forint. Az iskola első öt évfolyamán évente majdnem 3 millió forint. A  következő öt év már majdnem 4 millióba kerül évente,  az utolsó két évfolyam ára megközelíti az 5 millió forintos összeget évente. Emellett külön díjat számolnak fel a jelentkezésért (100 ezer forint), az étkezés  naponta 1500 forint, és az iskolabusz sem lesz ingyenes. 

Az iskolában tanítanak mandarin nyelvet, baseballt és robotikát is, és a diákok  magyar és nemzetközi érettségit is szerezhetnek.  Ha valaki az óvodától a 12. osztályig ide járatja a gyermekét, annak ez 45 millió forintba fog kerülni. 

Öreg János, az iskola igazgatója arra a kérdésre, hogy nem érez-e ellentmondást az állami támogatás és a több millió forintos tandíj között, azt válaszolta: „Ezt a kérdést nem kiragadottan kell kezelni. A magyarországi nemzetközi iskolák színvonalának megfelel ez a tandíj."