Emőd
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Szél Bernadett és Fekete-Győr András is ösztöndíjat kapott az amerikai kormánytól

2018.09.14. 05:05
Két magyar ellenzéki politikus is az amerikai kormány ösztöndíjával utazik az Egyesült Államokba ősszel – értesült az Index az érintettektől.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szeptember 17-től október 5-ig lesz az Egyesült Államokban az amerikai külügyminisztérium által támogatott International Visitors Leadership program ösztöndíjasaként.

A program honlapja szerint évente közel ötezren kapják ezt az ösztöndíjat világszerte, és az elmúlt évtizedekben több mint 500 jelenlegi vagy korábbi kormányfő is részt vett a programban, amelynek célja, hogy rövid utazások révén "összekapcsolja a jelenlegi és feltörekvő külföldi vezetőket az amerikai partnereikkel".

Magyarországról korábban Antall József, illetve Horn Gyula is utazott ezzel az ösztöndíjjal, de a ma ismertebb külföldi vezetők közül olyanok is részt vettek a programban, mint Tony Blair, Gordon Brown, Margaret Thatcher Angliából, Gerhard Schröder, Willy Brandt Németországból, vagy Nicolas Sarkozy Franciaországból.

Fekete-Győr András azt mondta, számára azért fontos ez az utazás, mert

Londontól Kijevig és Berlintől Rómáig egy olyan fiatal európai csapat tagjaként utazom az Egyesült Államokba, mely nemzedéknek feladata lesz egy nagy, erős és összetartó Európa felépítése.

Hozzátette: az Amerikai Egyesült Államok "ma még az egyetlen szuperhatalom, amelynek jó megoldásait vizsgálni kell, a rosszakból tanulni kell. Az így megszerezhető tudást pedig haza kell hozni, hogy Magyarország és Európa javára fordítsuk."

A kiküldött program szerint Fekete-Győrék Washingtonban például a politikai trendekről, Iowában és Ohióban a felsőoktatási kérdésekről, Texasban pedig a menekültek és bevándorlók kezeléséről hallgatnak előadásokat, és találkoznak az érintettekkel.

Szél Bernadett, az LMP volt társelnöke-frakcióvezetője október 7-26. között lesz az Egyesült Államokban szintén az International Visitors Leadership program ösztöndíjasaként. A Women Leaders: Promoting Peace and Security (Női vezetők: A béke és biztonság előmozdítása) elnevezésű tanulmányi út célja a kiírás szerint a nők jelenlegi és történelmi szerepének vizsgálata a politikai átmenetekben, a konfliktuskezelés és a béketeremtés területén.

A résztvevők politikai szakemberekkel, kormányzati tisztségviselőkkel, tudósokkal, újságírókkal találkoznak ezért a három hétben. A program szerint a többi között Washingtonban a női konfliktuskezelésről, Dallasban a szexuális zaklatás és a családon belüli erőszak kezelésének kérdéseiről hallgatnak majd előadásokat, továbbá találkoznak és megbeszélést folytatnak az ENSZ nőjogi szervezetének (UN Women) illetékeseivel és az ENSZ nemek társadalmi esélyegyenlőségével foglalkozó különleges tanácsadójával.

Szél Bernadett azt mondta, azért jelentkezett erre az útra, mert Magyarország és a magyar nők szempontjából fontos ismeretekre lehet szert tenni "egy a mienknél jóval fejlettebb demokráciában".

Azt remélem, a hazai politikusi munkámat is gazdagítani tudom az Egyesült Államokban szerzett tapasztalataimmal, ez kiemelt jelentőségű egy olyan időszakban, amikor a kormányzat minden nemi esélyegyenlőséghez kapcsolatos törekvést démonizál.

- mondta Szél az Indexnek.