Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A kormányközeli Nézőpont Intézet megcáfolta a kormányt: elfogadták a Sargentini-jelentést

2018-09-12T123717Z 310414816 RC1BF08D8AE0 RTRMADP 3 EU-HUNGARY
2018.09.15. 09:30

Az Európai Parlamentben kedden elfogadták Judith Sargentini EP-képviselő Magyarországról szóló hétpontos jelentését a jogállamiságról, a demokrácia állapotáról. A kormányzati manővereket és törvénykezést elítélő jelentéssel kapcsolatban a kormány eddig azt a stratégiát választotta, hogy megkérdőjelezte, egyáltalán megvolt-e az Európai Parlamentben a jelentés elfogadásához szükséges kétharmados többség, szerintük nem volt meg, de szombat reggel a Nézőpont Intézet felmérést hozott nyilvánosságra, ami viszont a jelentés elfogadását alapul véve szondáztatta meg a magyar közvéleményt.

A Nézőpont szeptember 11-14 között hétszáz embert kérdezett meg telefonon, ennyi embernek beszéltek a Sargentini-jelentés apropóján kizárólag a migrációról. 

Mert bár a HIÁBA A SARGENTINI-JELENTÉS, A MAGYAROK KÉTHARMADA TÁMOGATJA A KORMÁNY MIGRÁCIÓS POLITIKÁJÁT címet viselő felmérés Sargentinire hivatkozik, de csak migrációs kérdéseket szondáz.

Alább elolvashatja, a Sargentini-jelentés mennyiben szólt a jogállamiságról, és mennyiben a migrációról.

A Nézőpont szerint „hiába fogadta el az Európai Parlament a héten a Sargentini-jelentést, a magyar választók kétharmados többsége továbbra is támogatja a kormány migrációs politikáját".

A Nézőpont szerint "hat és fél millió magyar jó döntésnek tartja a kerítést, a kvótákat pedig még ennél is többen utasítják el". Ez utóbbi 86 százalék, a Nézőpont szerint ennyien nem támogatják az Európai Unió kvótáit, azaz hogy "az Országgyűlés hozzájárulása nélkül telepítsenek be Magyarországra nem magyar állampolgárságú személyeket".

Van ennek az ötletnek néhány támogatója is, országosan 7 százalék, Budapesten pedig 14 százalék, írja a Nézőpont.

Pártpreferencia szerint a fideszesek 97, a jobbikosok 94 százaléka, a "baloldaliak" 54 százaléka kerítéspárti, írja a Nézőpont.

A kormány "határpolitikájával" kapcsolatos kérdésben a megkérdezettek „bő kétharmada a kabinet mögött áll, a Nézőpont szerint "nyolcmillióból öt és félmillió ember támogatja a kormánypártok migrációs politikáját". 26 százalék elégedetlen, de a Nézőpont szerint "egyik fele túl kevésnek, másik fele túl soknak tartja az eddigi lépéseket".

Nyitókép: megtapsolják Judith Sargentinit az Európai Parlamentben, a jelentés megszavazása után, szeptember 12-én (Vincent Kessler/Reuters)