Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A kormányközeli Nézőpont Intézet megcáfolta a kormányt: elfogadták a Sargentini-jelentést

2018-09-12T123717Z 310414816 RC1BF08D8AE0 RTRMADP 3 EU-HUNGARY
2018.09.15. 09:30

Az Európai Parlamentben kedden elfogadták Judith Sargentini EP-képviselő Magyarországról szóló hétpontos jelentését a jogállamiságról, a demokrácia állapotáról. A kormányzati manővereket és törvénykezést elítélő jelentéssel kapcsolatban a kormány eddig azt a stratégiát választotta, hogy megkérdőjelezte, egyáltalán megvolt-e az Európai Parlamentben a jelentés elfogadásához szükséges kétharmados többség, szerintük nem volt meg, de szombat reggel a Nézőpont Intézet felmérést hozott nyilvánosságra, ami viszont a jelentés elfogadását alapul véve szondáztatta meg a magyar közvéleményt.

A Nézőpont szeptember 11-14 között hétszáz embert kérdezett meg telefonon, ennyi embernek beszéltek a Sargentini-jelentés apropóján kizárólag a migrációról. 

Mert bár a HIÁBA A SARGENTINI-JELENTÉS, A MAGYAROK KÉTHARMADA TÁMOGATJA A KORMÁNY MIGRÁCIÓS POLITIKÁJÁT címet viselő felmérés Sargentinire hivatkozik, de csak migrációs kérdéseket szondáz.

Alább elolvashatja, a Sargentini-jelentés mennyiben szólt a jogállamiságról, és mennyiben a migrációról.

A Nézőpont szerint „hiába fogadta el az Európai Parlament a héten a Sargentini-jelentést, a magyar választók kétharmados többsége továbbra is támogatja a kormány migrációs politikáját".

A Nézőpont szerint "hat és fél millió magyar jó döntésnek tartja a kerítést, a kvótákat pedig még ennél is többen utasítják el". Ez utóbbi 86 százalék, a Nézőpont szerint ennyien nem támogatják az Európai Unió kvótáit, azaz hogy "az Országgyűlés hozzájárulása nélkül telepítsenek be Magyarországra nem magyar állampolgárságú személyeket".

Van ennek az ötletnek néhány támogatója is, országosan 7 százalék, Budapesten pedig 14 százalék, írja a Nézőpont.

Pártpreferencia szerint a fideszesek 97, a jobbikosok 94 százaléka, a "baloldaliak" 54 százaléka kerítéspárti, írja a Nézőpont.

A kormány "határpolitikájával" kapcsolatos kérdésben a megkérdezettek „bő kétharmada a kabinet mögött áll, a Nézőpont szerint "nyolcmillióból öt és félmillió ember támogatja a kormánypártok migrációs politikáját". 26 százalék elégedetlen, de a Nézőpont szerint "egyik fele túl kevésnek, másik fele túl soknak tartja az eddigi lépéseket".

Nyitókép: megtapsolják Judith Sargentinit az Európai Parlamentben, a jelentés megszavazása után, szeptember 12-én (Vincent Kessler/Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?