Jolán
2 °C
4 °C

A Fidesz a Jobbik fellegvárát rohamozza

D ATI20141012045
2018.09.16. 07:03
Az eddigi jobbikos vezetésű Tiszavasváriban tartanak időközi választást. A pártok közül csak a Fidesz indított jelöltet, de a helyi Jobbik a város jegyzője, a függetlenként induló Badics Ildikó mögé állt be. Sikerül a Fidesznek elhódítani a várost?

Időközi polgármestert tartanak most vasárnap Tiszavasváriban, miután az eddigi, jobbikos polgármester lemondott. Fülöp Erik tavasszal a Jobbik listájáról bejutott a parlamentbe, és az országgyűlési munkát választotta.

Ezért kellett tehát időközit kiírni, amely jól mutatja majd, hogy a Fidesz erősödni tud-e abban a szabolcsi városban, amelyben még sosem győzött fideszes polgármester-jelölt.

A pártok közül ezúttal csak a Fidesz-KDNP állított jelöltet. Szőke Zoltán 20 éve önkormányzati képviselő, és 24 éve politizál a Fidesz tagjaként, és mint az Abcúg helyi kampányról szóló riportjából kiderül, "egyszerű, kétkezi melósként" hirdette magát a szórólapjain. A riport szerint a helyiek közül van, aki ezt negatívumként könyveli el, hogy nincs diplomája a jelöltnek.

Négy független indul még a választáson, de közülük is kiemelkedik az esélyesség szempontjából Badics Ildikó, a település jegyzője, akit a Jobbik és a most távozó jobbikos polgármester jelöltjének tartanak. A Jobbik hivatalosan az ÁSZ-büntetés miatt nem indult el ezen a választáson, Badics azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy az eddigi jobbikos polgármester munkáját kívánja folytatni, az Alfahíren megjelent interjújában legalábbis elég dicsérően szólt Fülöp Erik tevékenységéről, és a helyi romatelepeken végzett munkáját is folytatni szeretné. Az esélyességére utal, hogy a Fideszhez közel álló média erősen nekiment Badicsnak az elmúlt napokban, az Origón például megjelent bármiféle bizonyíték nélkül, hogy migránsokat szeretne betelepíteni a városba.

Öten indulnak, a választáson, köztük függetlenként az a Rozgonyi Attila is, aki korábban a város polgármestere volt.

  • Badics Ildikó (független) - Tiszavasvári jegyzője, a Jobbik nem hivatalos jelöltje
  • Munkácsi Mihály (független) - volt fideszes, amikor alpolgármester lett 2014-ben, kizárta a Fidesz
  • Nácsáné Kalán Eszter (független) - a Tiszavasvári Szociális-, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgáltató Központ vezetője
  • Rozgonyi Attila (független) - a város volt polgármestere, 2010-ben a Fidesz is beállt mögé, de akkor nem sikerült nyernie
  • Szőke Zoltán (Fidesz-KDNP) - 20 éve önkormányzati képviselő

A kampány dinamikája alapján leginkább Badics és Szőke között fog eldőlni a küzdelem, vagyis lényegében úgy értelmezhetjük a mostani időközit, hogy sikerül-e a Fidesznek elhódítania Tiszavasvárit a Jobbiktól.

2014-ben Fülöp Erik 52 százalékkal nyert, 2602 szavazatot kapott. Akkor két független ellenfele volt, a második helyen végzett Hosszú József 46 százalékkal, 2315 szavazatot begyűjtve maradt le mögötte. Érdemes lesz majd most este is nézni a szavazatszámot és az arányokat.

Az április parlamenti választáson a Jobbik az országos eredményénél jobban szerepelt a városban. A szavazókörök többségét Fülöp megnyerte a Fidesz jelöltje, Vinnai Győző ellen, bár a választókerületet Vinnai simán hozta (47-35 százalékra Fülöp előtt). Az Abcúg riportja szerint sok múlik azon, hogy a helyi romák milyen számban mennek el szavazni, közülük ugyanis sokan elégedetlenek a helyi közmunkaprogram felelősével, Zagyva Gyula volt jobbikos képviselővel, így a megkérdezettek jellemzően a Fideszt támogatták.

Este 19 óráig lehet szavazni, az eredményről természetesen beszámolunk majd.

(Borítókép: Szavazók Tiszavasváriban a Gépállomás utcai hímzõüzemben kialakított 10. számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én. MTI Fotó: Balázs Attila )

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?