Nem fizeti be a bevándorlási különadót a Helsinki, az Amnesty és a Migration Aid

2018.09.17. 09:21

A Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International nem fog bevallást készíteni, és nem fogja befizetni a hétfői határidőig a 25 százalékos bevándorlási különadót, mert úgy vélik, hogy rájuk nem vonatkozik a jogszabály. Az Amnesty emberi jogi szakértője, Demeter Áron az RTL Klub vasárnap esti híradójának úgy nyilatkozott, hogy

vannak olyan szervezetek, mint mondjuk az Amnesty International, ami kampányol azért, hogy Magyarországon emberségesebben bánjanak a menekültekkel és menedékkérőkkel. Van olyan szervezet, ami jogi segítséget nyújt menekülteknek és menedékkérőknek, de alapvetően senki nem dolgozik azért, hogy a bevándorlást elősegítse.

A Magyar Helsinki Bizottság is úgy véli, hogy rájuk nem vonatkozik a jogszabály. A civil szervezet társelnöke, Kádár András Kristóf azt mondta, hogy ez tulajdonképpen nem is egy adófajta, hanem a kormány véleményével nem egyező véleményekkel szemben kiszabott sarc.

A Migration Aidnél – amelyik pont az adó miatt párttá alakul és már adományokat sem fogad – azt mondták, hogy még nem találtak olyan ügyvédet, aki meg tudta volna mondani, hogy rájuk vonatkozik-e a jogszabály. Éppen ezért kérdéseikkel a NAV-hoz fordultak, azonban választ a mai napig nem kaptak.